Властите на Япония поставиха под повишена бойна готовност силите за противоракетна отбрана на страната и предупредиха, че ще свалят всеки снаряд, застрашил територията й, предава Reuters, като припомня, че по-рано Северна Корея предупреди управляващите в Токио, че ще изстреля разузнавателен сателит в периода между 31 май и 11 юни.

Разполагащата с ядрени оръжия Северна Корея обяви, че е създала първия си военен шпионски сателит, а лидерът на изолираната комунистическа държава Ким Чен-ун е одобрил последните приготовления за изстрелването му.

"Правителството признава, че има възможност сателитът да премине през територията на страната ни“, заяви главният секретар на кабинета на Япония Хирокадзу Мацуно на редовен брифинг, след като Северна Корея информира японската брегова охрана за планираното изстрелване.

Заповедта на Министерство на отбраната в Токио, първата подобна от 2016 г. насам, бе издадена, след като през април Япония изпрати в Източнокитайско море разрушител с оръжия, които са способно да поразяват цели в Космоса.

Япония очаква Северна Корея да изстреля ракетата, носеща разузнавателен сателит, над югозападната островна верига, както направи през 2016 г., подчерта говорител на Министерството на отбраната.

Държавните медии на Северна Корея критикуват плановете на Южна Корея, САЩ и Япония да споделят данни в реално време за изстрелванията на своите ракети, описвайки трите държави като обсъждащи "зловещи мерки“ за затягане на военното сътрудничество.

През последните месеци Северна Корея проведе поредица от изстрелвания на ракети и тестове на оръжия, включително на нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Японският премиер Фумио Кишида подчерта пред репортери, че всяко изстрелване на севернокорейска ракета би било сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи нейната ядрена и ракетна дейност.

"Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелване“, написаха от пресслужната на Кишида в Twitter, добавяйки, че Япония ще си сътрудничи със САЩ, Южна Корея и други страни, и ще направи всичко възможно, за да събере и анализира информация от всяко изстрелване.