Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е усетено в петък (9 август) в столицата на Япония Токио и околните райони, съобщи Японската метеорологична агенция (JMA), цитирана от Reuters.

Земетресението в петък се случи ден след като правителството издаде първото предупреждение относно риска от мегаземетресение на тихоокеанското крайбрежие на страната.

Земетресението с магнитуд 5,3, е усетено в Токио и съседните региони Канагава, Сайтама, Яманаши, Шизуока. Земетресението е станало в префектура Канагава, южно от Токио, според JMA, цитирана от японската информационна агенция Kyodo.

Японският министър-председател Фумио Кишида отмени посещението си в Централна Азия този уикенд, след като експерти предупредиха, че рискът от "мегаземетресение" край тихоокеанското крайбрежие на страната се е увеличил след земетресението с магнитуд 7,1 по Рихтер в югозападната част на страната в четвъртък (8 август).

Кишида, който се бори с нисък рейтинг и е изправен пред предизвикателствата на изборите за президент на управляващата партия следващия месец, обяви решението си на пресконференция в петък.

Според информационната агенция Kyodo той е трябвало да проведе среща на върха с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан в казахстанската столица Астана в петък вечерта и да се срещне с монголския президент в Улан Батор в понеделник (12 август).

Японската метеорологична агенция издаде първото в историята си предупреждение за риск от силно земетресение по тихоокеанското крайбрежие, след като трус на най-южния главен остров Кюшу предизвика предупреждение за цунами. Не се съобщава за смъртни случаи или големи щети.