Жизненият цикъл на Windows 10 постепенно отива към своя край. На 14 октомври 2025 г. Microsoft напълно ще спре поддръжката му, оставяйки потребителите без пачове за сигурност, напомня Tom's Hardware.

Трябва да се отбележи, че Windows 10 е най-популярната система и в момента е инсталирана на 62% от компютрите по света. Следва Windows 11, който се използва от 33% само три години след пускането му. Интересното е, че Windows 7, който беше пуснат преди 15 години, е доста популярен. Тази операционна система все още е инсталирана на 3% от всички компютри в света.

След като поддръжката приключи, компютрите на потребителите ще продължат да функционират нормално, но те вече няма да могат да разчитат на месечни актуализации за сигурност и корекции за защита срещу най-новите заплахи.

Microsoft вече потвърди, че корпоративните клиенти ще могат да продължат да използват "десетката“ дори след края на поддръжката, но срещу допълнителна такса. Платената програма за актуализиране на Windows 10 ще работи до 2028 г.

Междувременно журналистите отбелязват, че с есенната 24H2 актуализация на Windows 11 по същество го превръща в Windows 12. Microsoft промени своя бизнес модел и вместо тригодишен цикъл на разработка на Windows даде приоритет на концепцията "Windows като услуга“, скривайки нова операционна система зад голяма актуализация.

По-рано имаше съобщения, че Microsoft планира да се върне на пазара на смартфони. И веднага с уникално сгъваемо легло, което се върти на 360 градуса. Това може да е преработен Surface Duo 3, който никога не е излизал.

Microsoft обаче вече работи върху следващото поколение конзоли Xbox, което според слуховете ще излязат през 2026 г. и този път няма да включват по-слаба версия на устройството. Вместо това компанията ще пусне преносим конкурент, Steam Deck.