Броят на имигрантите в САЩ е нараснал значително тази година - според Центъра за изследване на миграцията страната е добавила 1,5 милиона нови жители. Общият брой на "чужденците“ в Америка достигна рекордните 46,2 милиона, пише The Washington Times.

След миналогодишния спад, вероятно поради пандемията на коронавирус и ограниченията за имиграция и влизане в страната, точно когато президентът Джо Байдън дойде на власт, потокът от новоизпечени американци отново започна да расте. Както отбелязва вестникът, "в безпрецедентен брой те идват в страната легално, пресичайки границата на летища и по суша, и нелегално през Рио Гранде и отдалечени части на Аризона и Калифорния“.

"Търсенето на законна имиграция се натрупа и нелегалната имиграция показа един от най-мощните, ако не и най-мощния, прилив, който някога сме виждали. Така че числата се увеличават и нарастват“, казва демографът Стивън Камарота, водещ автор на доклада на Центъра за изследване на миграцията.

В момента 14,2% от населението на САЩ е "родено в чужбина", тоест всеки седми жител. Това е най-големият дял на имигрантите в населението от 1910 г. насам, когато цифрата е 14,7%. Ако тенденциите продължат, според оценки на правителството, Америка ще счупи и този рекорд - много по-рано от края на настоящото десетилетие.

Според The Washington Times нарастването на броя на имигрантите се откроява на фона на предишния спад. В годината след избора на бившия президент Доналд Тръмп процентът на родените в чужбина хора спря да расте, но в периода от края на 2017 г. до началото на 2019 г. отново започна да нараства. След това дойде пандемията.

Сега, при Байдън, кризата на границата изигра голяма роля за увеличаване на броя на имигрантите - както посочвая Карамота, впечатляващ процент от пристигащите са латиноамериканци, те съставляват 61% от увеличението през последната година.

Както обяснява изданието, в работата си Карамота се позовава на данни от Актуалното изследване на населението, което се изготвя ежемесечно от Бюрото за преброяване. За разлика от по-голямото проучване на американската общност, което също често се използва за оценка на имиграционната ситуация, първата програма позволява по-подробно проследяване на текущите промени в статистиката. В допълнение, текущото изследване на населението разкрива тенденции в законната и нелегалната имиграция, които често не са отразени в официалните документи на граничните служби.

Последното голямо проучване на американското общество е проведено през 2019 г. След това данните показват, че процентът на хората, които имигрират нелегално в Съединените щати, ще намалее в дългосрочен план. Въпреки това, както отбелязва Карамота, новите резултати от текущото проучване показват, че ситуацията се е променила.

Отчасти причината за подобни оценки е новата политика на САЩ при президента Байдън, който, заедно с конгресмените от Демократическата партия, се стреми да стимулира притока на имигранти, да осигури амнистии на тези, които са влезли в страната нелегално, и да отвори повече пътища за законно заселване.

През 70-те години на миналия век почти всеки 20-ти в Америка е бил имигрант. През 2000 г. - всеки девети, а сега - всеки седми. Това до голяма степен се дължи на спада на раждаемостта в САЩ. Ето защо страната се нуждае от приток на нови хора - потенциална работна сила, която да помогне за поддържането на скъпите социални програми, според защитниците на имиграцията. В края на краищата те могат да бъдат изправени пред банкрут, защото населението на САЩ може да не е в състояние да се справи с това самостоятелно.

Но, както предупреждава Карамота, политиците и предприемачите, които се борят за имиграция, не обръщат достатъчно внимание на въпроса дали страната е в състояние да приеме толкова много хора, тъй като броят им ще се отрази пряко върху образователната система, здравеопазването и пазара на труда.

Превод и редакция: Иван Христов