Докато представители на администрацията на Байдън оценяват бавния напредък на Украйна в контранастъплението от това лято, те откровено обсъждат с Киев това, което смятат за "научени уроци“. Основното за администрацията е, че тази война вероятно ще продължи през следващата година - и че Съединените щати и техните съюзници трябва да останат непоколебими в подпомагането на Украйна да продължи и в бъдеще, пише The Washington Post.

Както отбелязва американското издание, "лятото беше изнервящо и в известен смисъл разочароващо за Украйна и нейните западни поддръжници. Но вместо да търсят бърз дипломатически изход, повечето високопоставени американски служители изглеждат по-убедени от всякога в необходимостта да стоят твърдо с Киев. Според тях Съединените щати не могат да си позволят да изоставят своя съюзник“.

"Не смятаме, че конфликтът е задънена улица“, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери в сряда, през седмицата, когато медиите съобщиха за неназовани висши служители, изразяващи песимизъм относно напредъка на Украйна. Може би с надеждата да подсили настроението в Киев, Съливан контрира: "Виждаме, че [Украйна] продължава да завзема територия на методична, систематична основа“.

Този ангажимент за продължаване на подкрепата не означава, че официалните лица на САЩ нямат критики към това как украинските командири са провели контранастъплението, пише WP. "Те предлагат подробни насоки на колегите си, често предшествани с признание, че нито един действащ в момента американски офицер не се е сражавал с вида безмилостен, брутален стил на битка от Първата световна война, с който се е сблъсквала Украйна“.

Отправната точка в тази оценка е, че няма вероятност украинските сили да стигнат до Азовско море и да отрежат сухопътния коридор на Русия към Крим преди да настъпи зимата, както се надяваха. Американски служители все още смятат, че украинците могат значително да пробият руските позиции тази година, тъй като преминават отвъд закалените първа и втора отбранителни линии на Русия. Американски служители смятат, че мобилните части на Киев могат да се придвижат бързо на изток и запад, обърквайки руските защитници.

Но Украйна вероятно няма да нанесе решителен удар преди края на годината. Това означава продължаване на тази изтощителна война през 2024 г. и след това, както и продължаване на тежките жертви и емоционалните травми и за двете страни. Американски служители смятат, че стратегическото търпение остава най-доброто оръжие срещу руския президент Владимир Путин, който все още смята, че може да надживее Украйна и Запада, пише WP.

Според информацията на изданието, представители на Пентагона са призовали украинските си колеги да дадат по-висок приоритет и да концентрират силите си върху потенциални точки за пробив по фронта с дължина 1000 километра. Първоначално Украйна постави еднакъв акцент върху три оси, вместо да се концентрира върху основния удар на юг през Запорожие към Азовско море. Твърди се, че Украйна най-накрая е отговорила, като е преместила някои части на юг от Бахмут и други райони на изток, където въпреки аргументите на САЩ те са останали окопани.

Американските командири отдавна вярват, че украинците хабят снарядите си в съкрушителни артилерийски дуели, които подражават на съветската тактика. Според една оценка на САЩ украинците са изстреляли около 2 милиона снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси от началото на войната, почти изчерпвайки западните запаси. Американски служители призовават Украйна вместо това да насочи артилерийския си огън към най-важните цели и да ги използва, за да напредва бързо към своите цели.

Представители на Пентагона също призоваха Украйна да разчита по-малко на дронове за информираност на бойното поле и повече на наземни разузнавателни сили, които могат да оценят по-добре позициите на Русия. Също така те притискат Киев да даде на младшите офицери по-голяма свобода на действие, за да използват възможностите по протежение на разтегнатия фронт. По всички тези точки американските служители смятат, че украинците реагират положително. Но дискусията е била напрегната през последните седмици.

Докато служители на администрацията на Байдън оценяват вероятността войната да продължи през следващата година и може би след това, те обмислят няколко важни нови увеличения на западната подкрепа. Във Вашингтон има все по-голяма подкрепа за предоставянето на касетъчни боеприпаси за ракетно изстрелване, например, които биха могли да ударят по-дълбоко от версиите с артилерийско изстрелване, които Съединените щати започнаха да доставят миналия месец.

Съединените щати също работят усилено, за да планират украинска "сила на бъдещето“, която може да възпре продължаващата руска агресия. F-16, които ще започнат да пристигат след няколко месеца, ще бъдат част от това, но американски служители работят със съюзници по много други оръжейни системи и обучение.

Украйна и нейните поддръжници продължават да пледират за ракети с голям обсег, известни като ATACMS, които биха могли да ударят дълбоко зад руските линии. Но Пентагонът продължава да се съпротивлява, до голяма степен защото официални лица се опасяват, че Съединените щати нямат достатъчно ATACMS, за да доставят на Украйна, без да подкопаят собствената си готовност за всеки бъдещ конфликт с Китай.