Потребителските цени в САЩ са се увеличили с 6,8% за годината, приключваща през ноември, според доклад, публикуван в сряда от Бюрото по трудова статистика, най-бързият темп на инфлация от 39 години, пише Washington Examiner.

Дългоочакваните числа от индекса на потребителските цени надхвърлиха очакванията и вероятно ще допринесат за щетите върху икономическото доверие, както и за одобрението на президента Джо Байдън.

Високите стойности на инфлацията, съобщени в петък, бяха до голяма степен обусловени от покачващите се цени на енергията, които нараснаха с повече от 30% на годишна база, въпреки че всички области на икономиката регистрират увеличение на цените.

"Инфлацията изпреварва увеличаването на доходите на домакинствата и натежава силно върху доверието на потребителите, което е на най-ниско ниво от десетилетие. Въпрос на време е това да повлияе съществено върху потребителските разходи“, каза Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate.

В продължение на месеци Федералният резерв твърдеше, че по-високата инфлация ще бъде временна, но сега изглежда, че увеличението на цените е твърде голямо. Председателят на ФЕД Джером Пауъл наскоро свидетелства пред Конгреса, че смята, че е време да се оттегли думата "преходна“, когато се описва инфлацията.

Пауъл каза също, че в светлината на по-високите цени централната банка може да реши да прекрати програмата си за изкупуване на облигации по-рано, което би означавало, че лихвените проценти може да бъдат увеличени по-рано от очакваното.

"В този момент икономиката е много силна, а инфлационният натиск е висок“, каза Пауъл. "И следователно според мен е уместно да обмислим приключване на намаляването на нашите покупки на активи, което всъщност обявихме на нашата среща през ноември, може би няколко месеца по-рано“.

Новите данни за инфлацията дойдоха веднага след по-лошия от очакваното доклад за работните места през ноември миналата седмица. Икономиката добави само 210 000 нови работни места през ноември, много по-малко от очакваните половин милион. Комбинацията от висока инфлация и по-слабо от очакваното създаване на работни места кара някои икономисти да се тревожат за дългосрочното възстановяване на страната от пандемията от COVID-19.

Сенатор Пат Тууми, най-висшият републиканец в банковия комитет, разкритикува администрацията на Байдън заради федералните й разходи, след като новите данни за инфлацията бяха публикувани в петък сутринта.

"Днешният умопомрачителен доклад за инфлацията трябва да разтревожи всеки американец, но особено политиците“, подчертава пенсилванецът. "Трудовите американски семейства страдат в резултат на безразсъдното вземане на заеми и разходи на администрацията на Байдън и антиенергийната политика. Ако посланието не беше достатъчно ясно преди, сега е кристално ясно“.

Друг фактор, причиняващ несигурност в икономиката, е Омикрон, който наскоро беше открит и брандиран от Световната здравна организация като "вариант за безпокойство“. Има опасения, че новият щам може да бъде по-предаваем, въпреки че разследванията за варианта все още продължават.

Превод и редакция: Иван Христов