Китай отговори на нарастващия натиск от САЩ като обяви санкции срещу четирима служители на американската администрация, пише Washington Examiner.

Ограничителните мерки са приети в отговор на санкциите на САЩ, наложени на китайските лидери заради оплаквания за нарушаване на правата на човека.

Санкциите ще попречат на четирима членове на Комисията за международна религиозна свобода на Съединените щати — председателят на комисията Надин Маенза, заместник-председателят Нури Тюркел и комисарите Анурима Бхаргава и Джеймс Кар — да влизат в която и да е част на Китай, ще замразят всичките им активи, които могат да притежават там, и ще им забранят да правят бизнес с китайски граждани и институции, каза говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян във вторник.

"Съединените щати трябва да оттеглят така наречените санкции и да спрат да се намесват в делата на Синдзян и вътрешните работи на Китай“, заяви той. :Китай ще даде допълнителни отговори в съответствие с развитието на ситуацията“.

Тези санкции са част от дипломатическата конфронтация около отношението на Китай към мюсюлманите-уйгури и продължаващото изразяване на загриженост от страна на Съединените щати за етническата група. На 10 декември Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу множество служители от Синдзян.

На 16 декември Сенатът единодушно гласува за одобряване на забрана за вноса на стоки, произведени в Синдзян, предполагаемо с робски труд. Законопроектът вече е на бюрото на Джо Байдън, очаква се президентът да го подпише като закон.

Китай също е изправен пред дипломатически бойкоти от САЩ и някои съюзни държави на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Китай заплаши със значителни контрамерки, въпреки че остава неясно какви са те към днешна дата.

Превод и редакция: Иван Христов