Религиозната идентичност на Съединените щати се променя, като броят на възрастните в САЩ, които се идентифицират като християни, намалява с 12% за 10 години, според ново проучване, пише Washington Examiner.

Данните, събрани от Pew Research Center и публикувани във вторник, показват, че 63% от възрастните се самоопределят като християни, включително протестанти, католици, членове на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и православни християни. Този брой намалява от 75% през 2011 г.

Според проучването 1 на всеки 5 възрастни казва, че неговата религия не е "нищо особено“, което отбелязва увеличение от 14% през последното десетилетие.

Анкетата също така предполага намаляване на ролята, която религията играе в живота на тези, които са били анкетирани. Докладът отбелязва, че броят на възрастните, които казват, че се молят на дневна база, намалява, като само 45% признават, че го правят, в сравнение с 58% през 2007 г.

Резултатите идват от годишното Национално референтно проучване на общественото мнение на Pew. Проучването е взело извадка от 3937 души между май и август и има граница на грешка от плюс или минус 2,1 процентни пункта въз основа на 95% ниво на доверие.

Превод и редакция: Иван Христов