Броят на безработните в САЩ се увеличава на фона на проблемите с новия щам на COVID-19 – "Омикрон“, но все още остават близо до най-ниските нива от десетилетия насам, отбелязват в редакцията на изданието Washington Examiner.

Броят на новите молби за обезщетения за безработица се покачи със 7 000 миналата седмица до 207 000, повече от очакваното. Новите цифри бяха съобщени в четвъртък сутринта от Министерството на труда на САЩ. Като цяло през последните няколко седмици те намаляват, тъй като по-малко хора се нуждаят от икономическа помощ, въпреки че докладите се следят внимателно, за да се види какъв ефект ще има новият вариант на COVID-19 върху заетостта в страната.

"Омикрон“ бързо премина през цялата страна, което доведе до отмяна на събития и върна служителите отново към дистанционна работа. Тази седмица САЩ регистрираха антирекорд в броя заразени, като новите случаи се увелича с повече от 1 милион за един ден. Въпреки че инфектираните са нараснали с повече от 250% спрямо периода преди две седмици, поради високите нива на ваксинация, смъртните случаи все пак намаляват.

Новият скок в броя на заразените може да предвещава лоши новини за пазара на труда, но през последните седмици все пак се наблюдават по-добри от очакваните данни за броя на безработните. Миналия месец новите молби за безработица достигнаха най-ниското ниво от 52 години насам, знак, че съкращенията са много редки, тъй като работодателите усилено се опитват да задържат работниците.

"Новите молби за безработица се повишиха малко през последната седмица, но остават близо до най-ниските нива от десетилетия“, каза Марк Хамрик, старши икономически анализатор на Bankrate. "Това предполага, че работниците могат да бъдат достатъчно уверени в сигурността на работните си места и оптимистичните перспективи за заетостта за тази година“.

Новите данни в четвъртък идват след по-лошия от очакваното доклад за работните места през ноември. Икономиката добави само 210 000 нови работни места през периода, много по-малко от очакваните половин милион. Въпреки това нивото на безработица падна до 4,2%, където беше в средата на 2017 г. Нивото на безработица все още е по-високо от ултра ниското ниво от 3,5%, което се наблюдаваше преди пандемията.

В петък Бюрото по трудова статистика ще публикува данни за разкриването на работни места през декември. Прогнозите са за около 400 000 разкрити работни места и ниво на безработицата до 4,1%.

Превод и редакция: Тереза Герова