Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол“ може да не осигури необходимото ниво на защита и да не се справи с координирана атака от Иран и неговите съюзници, пише американският вестник The Wall Street Journal.

"Железният купол“ позволява на Израел ефективно да сваля ракети с малък обсег, но Иран и ливанската групировка "Хизбула“ имат "напълно различни възможности“, подчертават от редакцията. Иран разполага с дронове и балистични ракети, които израеската система за ПВО не може да свали, а "Хизбула“ има арсенал от десетки хиляди ракети, включително прецизно управляеми, които могат да я претоварят.

За да се избегне подобен сценарий, с участието на Вашингтон бе създадена по-мощна система за противовъздушна отбрана, която включва военновъздушните сили на Израел, САЩ и други страни, както и радарни системи в съседни държави. Работата на тази система се координира от Централното командване на САЩ (CENTCOM). Това позволява на Израел да взаимодейства, включително с тези арабски страни, с които няма дипломатически отношения, пише WSJ.