Опитите на САЩ и Европа да убедят страните от Глобалния Юг да подкрепят Украйна се оказаха неуспешни, отбелязват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal, като се позовават на експерти и официални лица.

"Очевидно е, че Западът като цяло бе изненадан от широко разпространеното нежелание на страните от Глобалния Юг да се присъединят към него“, казва Ян Техау, бивш служител на Министерството на отбраната на ФРГ и ръководител на германския офис на консултантската компания Eurasia Group. Според него западните служители са подценили степента на недоверие на някои държави в САЩ и Европа, както и желанието на основните играчи - Бразилия и Южна Африка - да водят независима политика и да представляват интересите си на международната арена.

Други събеседници на изданието подчертават, че напоследък "желанието на международната общност публично да критикува Русия е намаляло значително“. Те също така отбелязват, че много развиващи се страни се противопоставят на "искания на Украйна за събиране на репарации от Руската федерация и създаване на международен трибунал за преследване на руското ръководство“.

WSJ отбелязва, че по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН развиващите се страни ще се опитат да насочат вниманието на международната общност от украинските проблеми към въпроси, които се считат за приоритетни за Глобалния Юг, като бедността и облекчаването на дълга. Те също така ще окажат натиск върху западните страни да изпълнят ангажиментите за устойчиво развитие на развиващите се страни до 2030 година.

78-ата сесия на Общото събрание на ООН официално бе открита във вторник в Ню Йорк. Кулминацията на събитието ще бъде седмица на високо равнище на 19-25 септември, която ще събере лидери и външни министри от цял ​​свят.