Инвазията на Русия увеличи броя на украинците, живеещи в бедност, до почти една четвърт от населението, показват данните на Световната банка. Това са най-острите икономически трудности, които страната е изпитвала от обявяването на независимостта си през 1991 г., пише The Wall Street Journal.

Една пета от страната сега разчита на хуманитарна помощ, според ООН, като 44% от домакинствата казват, че не разполагат с достатъчно пари, за да посрещнат основните нужди. Една трета от населението от 44 милиона (данните са на WSJ. Според убедителни украински изследвания в момента не надвишава 28 милиона души) е разселено в Украйна или в чужбина, докато 2,4 милиона са загубили работата си.

Западните съюзници на Украйна се намесиха с милиарди долари, за да подкрепят икономиката, която се сви с 30% миналата година.

Но въпреки загубата на имущество и доходи, много украинци казват, че са придобили чувство за единство и принадлежност, докато обществото се мобилизира в отговор на войната. Приоритетите също се изместиха от индивидуалното благополучие към оцеляването на членовете на семейството и държавата.

Проучване, проведено от социологическа група "Рейтинг“, публикувано през февруари, установи, че доверието в бъдещето сред респондентите се е увеличило, въпреки че две трети заявяват, че са станали по-бедни. Рекордните 80% от анкетираните казват, че страната се движи в правилната посока.

Украинците са познавали трудностите и преди: от икономическите сътресения, последвали разпадането на Съветския съюз до съветския глад, репресиите и Втората световна война. "Някои казват, че добрите времена създават слаби хора, а лошите времена създават силни хора“, казва Ела Либанова, ръководител на украинския Институт за демография и социални изследвания "Птуха“.