Проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че подкрепата за преговорите с Русия е нараснала след неуспешната контраофанзива миналата година, въпреки че повечето украинци все още казват, че искат да продължат да се борят за връщането на всички окупирани от Русия земи. Въпреки това, както пише The ​​Wall Street Journal, една ключова група остава негативно настроена към всяка сделка с Русия: военните.

"Според едно скорошно проучване на общественото мнение само 18% от ветераните и военнослужещите на активна служба вярват, че Украйна трябва да търси край на войната чрез преговори, най-ниският процент от всички изследвани демографски групи. 15% от войниците и ветераните казват, че биха се присъединили към въоръжен протест, ако Киев подпише мирен договор, с който те не са съгласни“, пише изданието.

Командирът на Трета десантно-щурмова бригада Андрей Билецки отбеляза, че въпреки че в обществото се натрупва умора от войната, "военна катастрофа не е настъпила“.

"Украйна може да си върне поне много значителна част от територията“, казва той. "Виждам голяма опасност в спирането на войната на случаен принцип“.

Мирни преговори с Руската федерация - мнения на цивилни и военни

Мнозина в армията са убедени, че ако бъде постигнат мирен договор, Путин ще използва паузата в битките само за да превъоръжи руската армия и след това да нахлуе отново в страната. Други казват, че жертвата на падналите им другари биха били напразни, ако Украйна просто се съгласи да предаде територията на Русия.

Иван Панченко, 42-годишен ветеран, е категоричен, че ще се противопостави на всеки план, който включва предаване на украинска територия.

"Русия наруши десетки международни договори през последните 30 години - споразумение с нея не струва нищо", заяви той. "Ако искаме устойчив мир, трябва да им причиним колкото е възможно повече болка“.

В същото време, въпреки че социологическите проучвания показват, че широката общественост остава скептична по отношение на сделките с Путин, мнозина - особено млади хора - са готови да приемат дори неблагоприятни мирни условия, за да спрат войната.

Алла Пронина от Запорожие казва, че е започнала да преосмисля възможността за преговори след контранастъплението миналата година. Сега, когато съпругът й е на фронта, тя е готова да се откаже от цялата територия, която Русия сега окупира, в замяна на мир.

В същото време, както отбелязва Владимир Дубовик, директор на Центъра за международни изследвания, промяна в общественото мнение ще даде възможност на президента Володимир Зеленски да сключи някаква сделка.

"Самият факт, че хората изглеждат по-склонни към преговори с Русия, е голяма промяна“, посочва Дъбовик. Но той добави, че всяко прекратяване на огъня ще включва значителен политически риск: "Много украинци вероятно ще го видят като лоша сделка“.

Разделението в обществото се задълбочава

Много войници, воюващи на изток, казват, че се е образувала пропаст между воюващите и жителите на големите градове на страната, които не обръщат внимание на войната.

"Правителството е създало условия, при които тези, които са наистина мотивирани, няма да се съгласят на споразумения, предвиждащи предаване на територия, но тези, които не се бият, ще вземат решенията“, казва един от военните.