Американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници, твърди, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е поискало от Володимир Зеленски да отмени заповедта за извършване на саботаж на "Северен поток“, на което той се е съгласил, но украинският генерал Валери Залужни не се е подчинил неговата поръчка.

"ЦРУ изиска Офисът на Зеленски да спре операцията“, пише вестникът, позовавайки се на американски, украински и европейски източници. Според информацията, след като е получил инструкции от Вашингтон, Зеленски е дал съответната заповед на генерал Залужни, но той е "пренебрегнал заповедта и неговият екип е направил корекции в първоначалния план“.

Както се посочва в материала, планът за диверсия на "Северните потоци“ първоначално е одобрен от Зеленски в рамките на няколко дни и всички заповеди относно операцията са дадени устно, за да не се оставят доказателства.

Изданието поиска коментари от четирима високопоставени представители на силите за сигурност на Украйна, които, както се отбелязва в статията, "или са участвали в подкопаването на "Северен поток“, или са имали пряк достъп до информация за тази операция“. Твърди се, че всички интервюирани са потвърдили, че по време на саботажа Киев е смятал газопроводите за "легитимни цели“ за своите атаки.

В статията се твърди, че усилията на германските следователи са насочени към събиране на доказателства срещу Залужни и неговите помощници. Констатациите могат да влошат отношенията между Киев и Берлин, който предостави на Украйна голяма част от военното си оборудване и финансиране.

"Някои германски политически лидери може би са били готови да игнорират доказателства, сочещи към Украйна, от страх да не подкопаят вътрешната подкрепа за военните усилия. Но германската полиция е политически независима и разследването им пое собствен живот, докато преследваха една следа след друга“, пише изданието.

Неназован германски служител, запознат с разследването, заяви пред WSJ, че "атака от такъв мащаб е достатъчна причина за задействане на клаузата за колективна отбрана на НАТО, но критичната инфраструктура е била унищожена от държава", която Берлин подкрепя с доставки на оръжия.