Военновъздушните сили на Украйна може да започнат използването на изтребители F-16 в бойните действия още тази зима, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на запазили анонимност представители на военното ръководство на Киев.

Ако обучението на пилотите "започне този или следващия месец, малък брой летци може да са обучени до февруари“. Според официалните лица, цитирани от вестника, американските специалисти имат възможност да обучат група от не повече от 10 пилоти, които говорят английски, в рамките на пет месеца. По данни на WSJ те ще бъдат изпратени за обучение във военновъздушна база в Аризона. Междувременно други украински летци ще преминават езиков курс в база в Сан Антонио.

От редакцията подчертават, че американските служители са по-предпазливи в оценката на възможните срокове за началото на използването на F-16 от украинската армия. В тази връзка се припомня, че освен обучение на пилотите е необходимо да се създадат условия за логистична поддръжка на изтребителите. Част от представителите на Вашингтон прогнозират, че "украинците ще могат да започнат бойно използване на F-16 в средата на 2024 година, а вероятно и много по-късно“, отбелязва WSJ.