България е близо до споразумение за продажба на два руски ядрени реактора и друго критично оборудване на украинската държавна компания за атомна енергия на фона на усилията на Европа да отслаби влиянието на Москва върху енергийните доставки на континента, коментират в редакцията на американското издание The Wall Street Journal.

Съгласно сделката, която все още се договаря, държавна енергийна компания на България НЕК ще продаде оборудване на "Енергоатом“ от недовършената АЕЦ "Белене“ на стойност най-малко 600 милиона евро, поясниха запознати с преговорите.

Ако се осъществи, сделката ще бъде първата по рода си от началото на войната в Украйна, при която произведено в Русия оборудване за ядрена енергия ще се използва за подпомагане на увеличаването на производството на енергия за Киев.

"Фактът, че България, бивша съветска сателитна държава, отдавна приятелска с Москва, изобщо обмисля сделката, е знак за това колко руското влияние е ерозирало в източните държави на Европейския съюз“, коментира изданието.

Украйна се бори да плати сметката и затова един от вариантите, обсъждан между български и американски официални лица, е САЩ да подпомогнат Киев, твърдят източници, запознати с въпроса.

Един от начините за това е отпускане на средства от страна на САЩ на "Енергоатом“, които след това компанията да използва, за да се разплати с българския си партньор. Друг вариант, който се разглежда, е България да вземе миноритарен дял в Хмелницката АЕЦ, за която е предназначено оборудването.

Посолството на САЩ в София не е отговорило на запитване за коментар, а от "Енергоатом“ са отказали такъв, отбелязват от редакцията.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в София за първото си посещение в България след началото на войната за дискусии, включващ и потенциалната сделка, обявиха още официални лица.

По време на среща с българския премиер Николай Денков Зеленски проследи подписването на меморандума за сътрудничество в енергийната индустрия между двете правителства. След това написа в Twitter, че енергетиката е "основният приоритет“ на преговорите.

Сделката, която се подготвя от седмици, бе пазена в тайна, за да се попречи на проруските политици в България да се опитат да я блокират. След това бе прокарана набързо през законодателния орган, което предизвика критики от две големи промосковски опозиционни партии.

Енергийният пейзаж на Европа се промени до неузнаваемост, откакто Москва нахлу в Украйна миналата година, като Русия, някога най-големият доставчик на енергия в региона, сега е почти изтласкана от доходоносния пазар. Миналата година ЕС намали вноса на руски петрол, газ и въглища. Самата България разчиташе на Русия за повечето си газови доставки преди началото на инвазията през февруари 2022 г.

За Украйна, която работи по завършването на два енергийни блока в Хмелницката АЕЦ в западната част на страната, оборудването ще запълни празнина за нейното съоръжение, проектирано от Съветския съюз, и ще помогне на Киев да разшири износа си на електроенергия към Европа. Украйна възобнови този износ тази пролет, след като Москва се опита и не успя да унищожи енергийната й инфраструктура с поредица атаки.