Украйна вероятно няма да разполага с пълна ескадрила изтребители F-16 до края на 2024 г. Най-вероятно Киев ще може да получи този брой самолети до пролетта или лятото на 2025 г., пише The Wall Street Journal.

Това се дължи на факта, че Съединените щати променят обучението на украинските пилоти на F-16 с млади кадети от опитен персонал на ВВС. Следователно това решение може да забави сроковете, в които Украйна да получи пълна ескадрила от изтребители.

Американски служители обясниха пред WSJ, че това направление е започнато поради недостиг на опитни украински пилоти, които знаят английски и които могат да бъдат изпратени на фронта.

Изданието добавя, че през последната година САЩ и техните партньори са обучили украински пилоти да летят на F-16 на три различни места, а именно:

Националната гвардейска база Морис в Аризона,

Датската военновъздушна база в Скридструп,

център за обучение във Фетещи в Румъния.

В материала се подчертава, че към момента над 10 пилоти са преминали обучение, 11 от които вече летят в Украйна.

В същото време източниците на изданието съобщават, че Украйна вероятно няма да разполага с пълна ескадрила F-16 (20 самолета и 40 пилота) до пролетта или лятото на следващата година.

Освен това WSJ отбеляза, че Съединените щати са ускорили курса за обучение на украински пилоти от шест до девет месеца, като се фокусират основно върху противовъздушната отбрана.

"Украинските служители твърдят от месеци, че ускореното обучение е необходимо поради екзистенциалната заплаха, пред която е изправена тяхната страна. Те казват, че се нуждаят от обучени пилоти възможно най-бързо и настояват САЩ да отворят повече места в програмата“, се добавя в материала.

Въпреки проблемите с английския език, американските инструктори са установили също, че някои украински пилоти, които са имали опит в управлението на изтребители МиГ, не са съгласни с американските методи на обучение, казват двама запознати пред изданието.

Динамиката отразява честото напрежение в обучението между инструкторите на НАТО, които имат установен начин на работа, и украинците, които са изправени пред непосредствените изисквания на война срещу Русия и често имат повече боен опит от техния, според хора, запознати с тези въпроси.

Освен това един западен служител казва, че някои пилоти, които са започнали обучение в Дания, са се провалили в програмата.