За контранастъплението в южната част на страната Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали свежи резерви, обучени на Запад, но все още не са постигнали значителен пробив, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

През последните седмици в Югоизточна Украйна бушуват интензивни боеве. Военните на Киев продължават да оказват сериозен натиск, за да си върнат загубените територии. За целта на бойното поле са изпратени нови подкрепления от обучени и оборудвани от западните държави части, но все още няма признаци за значителен пробив.

Изданието пише, че основната цел на украинските военни на юг е да прекъснат руската сухопътна комуникация с Кримския полуостров. За да постигнат целта, ВСУ наскоро промениха подхода си и сега използват повече оборудване и бронирани превозни средства в офанзивата.

Също така, според данни на WSJ, едни от най-ожесточените боеве сега се води край село Роботино, което е на два километра от основната линия на отбраната на руските сили. Отбелязва се, че районът е най-вероятния, в който ВСУ ще се опитат да пробият руската отбрана. Официални лица от Киев го описват като такъв от "стратегическо значение“, се казва още в статията.