Доналд Тръмп си осигури малка преднина в президентската надпревара, тъй като гласоподавателите възприеха по-положителна представа за неговата програма и предишни резултати и по-негативна представа за Камала Харис, установи ново проучване на The Wall Street Journal.

Националното проучване установява, че Тръмп води пред Харис с 2 процентни пункта, 47% към 45%, в сравнение с преднината на Харис от 2 пункта в проучването на Journal от август при гласуване, което включва кандидати от трети партии и независими кандидати. И двете преднини са в границите на грешка на социологическите проучвания, което означава, че всеки от кандидатите всъщност може да е по-напред.

Проучването предполага, че порой от негативна реклама в кампанията и представянето на самите кандидати са подкопали някои от положителните впечатления от Харис, които избирателите са развили, след като тя смени президента Байдън като предполагаем и след това потвърден кандидат на Демократическата партия.

Възгледите за Харис станаха по-негативни от август, когато равни дялове от гласоподавателите гледаха на нея положително и неблагосклонно. Сега неблагоприятните мнения са доминиращи с 8 процентни пункта, 53% към 45%. Нещо повече, гласоподавателите дават на Харис най-лошата й оценка за работа като вицепрезидент в трите пъти, когато Journal е задавал въпроси за това от юли насам, с 42% одобрение и 54% неодобрение на нейното представяне.

Нещо повече, гласоподавателите дават солидно предимство на Тръмп в повечето случаи, когато бъдат попитани за дневния ред и политиката на кандидатите. С 10 пункта повече гласоподаватели имат благоприятно от отрицателно мнение за икономическия план на Тръмп за страната, докато неблагоприятните възгледи за икономическия план на Харис надвишават положителните възгледи с 4 пункта.