Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп сподели пред журналисти на американския вестник The Wall Street Journal, че е заплашил държавния глава на Русия Владимир Путин с удари по Москва, ако "преследва Украйна“.

"Владимир, ако преследваш Украйна, ще те ударя толкова силно, че дори няма да повярваш, че ще ударя точно в центъра на проклетата Москва“, цитират авторите на материала думите на Тръмп.

Според бившия президент на САЩ той е уверил Путин, че не би искал да прави това, тъй като имат добри отношения, но "няма да има избор“.

Тръмп не уточни кога и при какви обстоятелства двамата са провели съотвения разговор.

Отговаряйки на въпрос по време на среща с редакцията относно възможното използване на военна сила срещу Китай в случай на блокада на Тайван, бившият президент се усъмни в необходимостта от подобни действия, цитирайки отношенията си с китайския президент Си Дзинпин.

"Не мисля, че ще ми се наложи, той […] знае, че съм луд“, отговори Тръмп.

По думите на републиканеца Путин също е наясно с това.

По-рано Тръмп многократно е заявявал, че е в добри отношения с руския лидер и ще успее да разреши конфликта в Украйна още преди встъпването си в длъжност, ако спечели изборите в САЩ през ноември.