Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не може да си позволи да оказва твърде голям натиск със санкции върху енергийните сектори на Русия и Иран, тъй като това ще доведе до скокове в цените на петрола по света. Тази оценка дава The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на източници.

"Президентът [Байдън] искаше да направи всичко възможно, за да осигури най-ниската цена на горивото за американските потребители, тъй като това пряко засяга ежедневния живот на гражданите“, цитира изданието високопоставен служител на президентската администрация на САЩ. Вашингтон и неговите съюзници подхождат към въвеждането на нови санкции "много, много внимателно, за да не прекаляват и да не навредят на функционирането на западните икономики“, заяви Джон Смит, бивш ръководител на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

Петролните санкции на западните държави срещу Руската федерация влязоха в сила на 5 декември 2022 г. Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море, а страните от Г-7, Австралия и ЕС въведоха ценови лимит за превоз на петрол по море от 60 долара за барел. Забранява се транспортирането и застраховането на по-скъпо масло.