"Шест седмици след началото на контранастъплението на Украйна, капитан Анатолий Харченко и неговата разузнавателна рота трябваше да сеят хаос на километри зад руските отбранителни линии, пробити от доставени от Запада бронирани машини.

Вместо това, след като много от техниката бе унищожена в минните полета, Харченко и хората му се обучават как да напредват методично на крака, движейки се от един горси пояс към друг, изправени пред перспективата да си върнат страната поле по поле“, пише The Wall Street Journal.

"Няма какво да губим“, казва Харченко. "Победата не е просто важна, но е единствената възможност, иначе всички ще сме мъртви.“

Контраофанзивата на Украйна, започнала в началото на юни, има за цел да върне поне част от близо 20% от украинската територия, окупирана от Москва. Западът предостави десетки танкове и бойни машини на пехотата и обучи хиляди украински войници за кампанията.

"Бързата загуба на танкове и бойни превозни средства на пехотата, много от тях блокирани от мини или ракети, изстреляни от ударни хеликоптери, разтърси Украйна и нейните западни поддръжници. Украйна не постигна решителен пробив, въпреки че превзе няколко села“, отбелязва изданието. "Политическото и военното ръководство на Киев се оплака, че бавните и недостатъчни доставки на западно оръжие не му оставят друг избор освен да атакува руските линии без адекватна противовъздушна отбрана, оставяйки войските и превозните средства уязвими“.

Както пише WSJ, "украинците се адаптират и се стремят да напреднат на юг, както и около източния град Бахмут, единствената значителна печалба на Русия в нейната зимна и пролетна офанзива. Напредвайки бавно и щателно, за да запази останалата западна броня, главната цел остава достигането на Азовско море, отрязването на Крим и изтласкването на руските сили от южната област Херсон“.

Според информацията на изданието, "повечето от обучените и оборудвани от Запада украински бригади остават в резерв, чакайки да нанесат удар. Офицерите се стремят да запазят ценното западно оборудване, от танкове до противотанкови комплекси Stinger, докато продължават да се движат напред“.

"Набитият бивш парашутист и неговата рота от около 100 души бяха готови да пробият всяка пролука, създадена в руските линии, и да се втурнат на юг. Но пролука така и не се появи. На третия ден от контранастъплението той се отправя към Мала Токмачка на югоизток от Орехов, за да провери маршрута, по който трябва да минат. Докато артилерийски снаряди експлоадират около него, той започва да се оттегля, когато вижда взривена украинска кола и части от тела на украински войници, разпръснати по пътя“, отбелязва изданието.

WSJ пише, че сега задачата е още по-плашеща. След разрушаването на Каховския язовир, което наводни река Днепър в началото на юни, Русия е прехвърлила някои части, които са охранявали източния бряг на реката, за да подсилят силите си на юг от Орехов. Те бързо са се окопали, разширявайки отбранителните линии и укрепвайки покрайнините на градовете и пътищата.