Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия предупреди, че цените на петрола може да паднат до 50 долара за барел, ако членовете на ОПЕК+, нарушаващи сделката, не се придържат към договорените лимити за производство. Това съобщиха представители на организацията, пише американският вестник The Wall Streer Journal.

Други производители тълкуват тези изявления като завоалирана заплаха от Саудитска Арабия: кралството е готово да започне ценова война, за да запази пазарния си дял, ако други страни не се придържат към споразуменията на ОПЕК+.

Ключови членове на алианса, който включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, планират да обсъдят възможността за облекчаване на ограниченията на производството през декември по време на онлайн среща в сряда.

След като Иран изстреля ракети срещу Израел във вторник, цените на петрола се покачиха след седмици на постоянен спад. Суровият петрол Brent, международният бенчмарк, се повиши с 5%, но в крайна сметка се задържа с 2,4% по-високо при малко под 70 долара за барел.

Западът се опасява, че по-широкият конфликт може да прекъсне износа на петрол от Персийския залив, който минава през граничещия с Иран Ормузкия пролив. Това неминуемо ще доведе до повишаване на цените.

Геополитическото напрежение обаче продължава от месеци без значително въздействие върху цените на петрола и това разочарова саудитските власти. Това отчасти се дължи на факта, че други членове на картела не се придържаха към плановете за ограничаване на производството през по-голямата част от тази година.

По време на конферентен разговор миналата седмица саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман предупреди други производители, че цените може да паднат до 50 долара за барел, ако не приложат договорените съкращения на производството.

Според делегатите на ОПЕК, присъствали на разговора, той особено отбеляза Ирак, който надхвърли квотите с 400 000 барела на ден през август, и Казахстан, който планира да увеличи производството чрез възстановяване на нефтеното находище Тенгиз до 720 000 барела на ден.

Саудитското послание беше: "Няма смисъл да се увеличава производството, ако няма място за него на пазара“, заяви един делегат. "Някои хора трябва да мълчат и да спазват задълженията си към ОПЕК+“.