Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е "загрижена“, че планът на украинския лидер Володимир Зеленски за спечелване на войната с Русия няма цялостна стратегия и се фокусира върху предоставянето на повече оръжия и премахването на ограниченията върху ракетите с голям обсег, отбелязва американският вестник The Wall Street Journal.

Преди срещата Байдън-Зеленски високопоставени американски и европейски служители, запознати с очертанията на плана, споделиха, че той не предлага ясен път към победа за Украйна, особено след като руските сили бавно, но сигурно печелят победи на бойното поле.

"Не съм впечатлен, няма много нови неща“, коментира високопоставен служител на Вашингтон.

Изданието отбелязва, че САЩ и Украйна са се оказали в решаващата точка на войната, без да имат обща визия. Разногласията между Киев и Вашингтон идват и на фона на тези между САЩ и техните съюзници относно премахването на ограниченията върху използването на ракети с голям обсег за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

Централният елемент на плана е, че САЩ трябва да дадат "зелена светлина“ на Украйна да използва предоставените й оръжия, както Киев сметне за добре, поясни по-рано пред медии финландският президент Александър Стуб.

Байдън от месеци отказва да отстъпи на отдавнашното искане на Украйна да премахне ограниченията върху използването на ракети с голям обсег за удари по руска територия.

Позицията на САЩ се сблъска с твърда опозиция от редица европейски лидери, които смятат, че след две и половина години Украйна е спечелила правото да се противопостави безпрепятствено на руските войски. Говорейки в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица, някои световни лидери изказаха разочарование.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц подкрепи нежеланието на Байдън да разреши свободното използване на ракети с голям обсег.

В речта си пред ООН Зеленски предупреди за бъдещи заплахи от Русия срещу украинската енергийна инфраструктура и ядрени електроцентрали.

Американски и европейски служители твърдят, че зад кулисите Зеленски е представил максималистично предложение, надявайки се, че САЩ и техните съюзници ще дадат на Киев всичко, което иска.

В същото време се съобщава, че текущото състояние на украинската система е разочаровало висшите помощници на Байдън, които пътуваха до Киев през последните седмици и бяха информирани за елементите на плана.

Те са се надявали да чуят нещо осезаемо, което администрацията на Байдън може да подкрепи до края на мандата си.

Украинският план като цяло покрива нуждите на войските на бойното поле, политическите преходи у дома и икономиката, подчерта служител на Държавния департамент във вторник.

Но американски и европейски представители са на мнение, че най-развитата част от плана е първата фаза - искания, свързани с оръжия - докато други ключови елементи са по-малко конкретни.