Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен очерта в сряда очакванията на правителството на САЩ за следвоенното управление в Ивицата Газа, включително палестинския суверенитет над територията, дни след като Израел заяви, че възнамерява да играе роля в сигурността на територията след свалянето на ХАМАС, пише The Wall Street Journal.

Блинкен призова палестинският народ да бъде в центъра на управлението в Газа – обединен със Западния бряг под Палестинската власт. Той описа визия за възстановяване на Газа и път към израелцитеда живеят рамо до рамо с тях "в свое собствено пространство с равни мерки за сигурност, свобода, възможности и достойнство“.

"Съединените щати вярват, че ключовите елементи не трябва да включват насилствено разселване на палестинци от Газа“, категоричен бе Блинкен пред репортери в кулоарите на среща на външните министри от Групата на седемте големи икономики. "Никаква повторна окупация на Газа след края на конфликта, никакви опити за блокада или обсада на Газа. Без намаляване на територията на Газа“.

Блинкен говори два дни след като премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще запази контрола върху сигурността на Газа за неопределен период от време, след като войната с ХАМАС приключи.

САЩ запазват силно влияние в Израел, но дори ако насоките на администрацията на Байдън бъдат взети под внимание, няма да е лесно тези думи да се превърнат в така нареченото двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт или друго приятелско решение. Най-важното е, че никоя власт освен Израел не иска доброволно да играе роля в сигурността в Газа по време на прехода към местно управление от Палестинската власт или друго палестинско ръководство.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс обсъди с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел предложение северноафриканската държава да управлява сигурността в Ивицата Газа, докато палестинската власт не поеме управлението след поражението на ХАМАС, според старши Египетски служители. Сиси е отхвърлил предложението, заявявайки, че Египет няма да играе роля в елиминирането на ХАМАС, защото се нуждае от въоръжената група, за да помогне за поддържането на сигурността на границата.

Планът на Блинкен идва след месец задкулисни дискусии, които той и други официални лица са имали с Израел и регионални партньори, както и с водещи световни дипломати. Коментарите са сигнал към арабския свят, че САЩ не се тревожат само за сигурността на Израел.

Независимо че президентът Байдън заяви, че повторното окупиране на Газа от Израел би било "голяма грешка“, официални лица преди това се колебаеха да кажат публично какво трябва или не трябва да се случи по-нататък в Газа. Някои намекнаха за международна сила, която да помогне за поддържането на мира и администрирането на територията, докато официалните лица работят за съживяването на палестинската власт, широко смятана за слаба и недемократична под ръководството на Махмуд Абас.

Повишеният фокус върху бъдещето на разкъсаната от война територия идва в момент, когато администрацията на Байдън беше подложена на критика от някои демократи и американски протестиращи, които поискаха повече хуманитарни съображения за цивилните в Газа. Здравните власти в управляваната от ХАМАС територия казват, че повече от 10 500 души са били убити там, повечето от които жени и деца. Цифрите не правят разлика между бойци и цивилни.

Забележките на Блинкен също идват два дни след като Нетаняху заяви в интервю за ABC News, че Израел ще носи отговорност за сигурността в Газа за "неопределен период“, което поражда опасения в региона, че дясното правителство на Израел може да използва последиците от терористичната атака на ХАМАС, за да изтръгне нови политически правомощия или правомощия за сигурност в Газа или на Западния бряг.

Докато някои в правителството на Израел обсъждаха експулсиране на палестинци, окупиране на Газа или дори ядрена атака срещу анклава, висшите лидери на страната обявиха, че възнамеряват само да запазят военно присъствие, за да отговорят на продължаващите заплахи от ХАМАС. Високопоставен израелски служител заяви късно във вторник, че Израел няма намерение да окупира отново Газа, нито да я контролира за дълго време.

Междувременно Бени Ганц, един от петимата членове на израелския военен кабинет, обясни пред репортери в сряда, че след като границите на Израел бъдат счетени за безопасни, "ние [ще седнем] и ще преразгледаме алтернативен механизъм за Газа“.