Администрацията на Байдън и неговите европейски съюзници изготвят планове за дългосрочна военна помощ на Украйна, за да гарантират, че Русия няма да може да спечели на бойното поле и да убедят Кремъл, че западната подкрепа за Киев няма да отслабне, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Усилията, надграждащи ангажиментите, поети на срещата на лидерите на Групата от седем в кулоарите на срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор през юли във Вилнюс, Литва, досега включват двустранни преговори между САЩ и Украйна и Обединеното кралство и Украйна. Около 18 страни извън Г-7 са подписали обещанието на групата да предоставят дългосрочна помощ на Киев, включително Нидерландия, Швеция и други европейски страни.

Целта е да се гарантира, че Украйна ще бъде достатъчно силна в бъдеще, за да възпре Русия да я атакува отново. По-скоро западните съюзници на Украйна се надяват да разубедят Кремъл да мисли, че може да изчака администрацията на Байдън за потенциално по-симпатичен наследник в Белия дом.

Западните служители търсят начини да заключат обещанията за подкрепа и да ограничат способностите на бъдещите правителства да се откажат, на фона на страховете в европейските столици, че Доналд Тръмп, ако си върне Белия дом, ще се опита да намали помощта. Тръмп има голяма преднина в ранните избори в първичните избори на републиканците, но загуби изборите през 2020 г. от президента Байдън и е обвиняем по четири наказателни дела в щатски и федерални съдилища.

Докато инициативата споделя широка подкрепа сред страните от Г-7, практическите аспекти се оказват сложни, казват служители. Наред с други проблеми, администрацията на Байдън е ограничена в способността си да обвързва бъдещите администрации с международни споразумения – а Тръмп вече доказа, че е готов да отмени сделките на своите предшественици с чуждестранни капитали. Освен това европейските държави нямат финансов и военен капацитет, за да се справят със застой, ако бъдещ президент намали и прекрати помощта на САЩ за Киев.

Сред европейските служители нараства загрижеността, че руският президент Владимир Путин ще продължи войната в Украйна до президентските избори в САЩ през 2024 г., надявайки се, че победа на републиканците ще доведе до край на американската военна подкрепа. Досега САЩ са изпратили на Украйна оръжия и оборудване на стойност над 40 милиарда долара.

Въпреки че имаше широка двупартийна подкрепа за Украйна, водещите републикански кандидати за президент сигнализираха, че подкрепата на САЩ трябва да намалее. Тръмп заяви, че ще сложи край на войната за един ден, като заплаши и двете страни, че ще подкрепи другата, ако не седнат на масата за преговори, за да постигнат споразумение.

По време на първия републикански президентски дебат миналата седмица други кандидати настояваха, че ако бъдат избрани, няма да поддържат сегашното ниво на подкрепа от САЩ за Украйна.

На срещата на върха през юли във Вилнюс Групата на седемте развити демокрации обеща да постигне договорености относно "конкретни, двустранни, дългосрочни ангажименти за сигурност“ за Украйна.

Като определят това, което според френски официални лица трябва да бъде четиригодишен период на ангажименти за военна помощ, западните столици се надяват да убедят Кремъл, че Русия не може да чака подкрепата на Европа и САЩ за Украйна да изтече.

Европейски служители предупредиха, че ще отнеме много месеци, за да се изготвят плановете, като някои от двустранните договорености се очаква да бъдат събрани едва следващата година. Също така няма общоприето виждане за това колко подробни трябва да бъдат обещанията. Те също така трябва да обсъдят с Украйна – в разгара на настоящия конфликт – какви могат да бъдат бъдещите военни нужди на страната. Те ще трябва да координират двустранните преговори между западните столици и трябва да гарантират, че съюзническите отбранителни индустрии могат да предоставят обещаната военна помощ на Украйна, без да подкопават нуждата на западните военни от възстановяване на запасите и разширяване на собствените си способности.

Без надеждни помощни пакети е малко вероятно Русия да бъде възпряна от продължаване на войната, признават западни служители.

Един основен политически проблем стои над всички тези трудности: ще успеят ли настоящите правителства ефективно да отделят и защитят военните разходи за Украйна през следващите години, когато може вече да не са на власт?

Никъде отговорът на въпроса не е толкова несигурен, колкото във Вашингтон. Европейските съюзници вече се подготвят за възможността дългосрочните обещания на администрацията на Байдън да бъдат по-слаби от очакваното или твърде неясни, за да предложат надеждно възпиране срещу Русия.

Докато Байдън заяви по време на срещата на НАТО във Вилнюс, че САЩ "ще преговарят с тях за дългосрочни двустранни ангажименти за сигурност към Украйна“, американски служители казват, че тепърва ще определят как ще изглежда това споразумение.

Едно предложение, пояснява източник, би било САЩ и Украйна да се споразумеят за меморандум за разбирателство, спирайки пред споразумение, подобно на договор. Меморандумът за разбирателство няма да изисква одобрение от Конгреса.

На 3 август Държавният департамент съобщи, че е ръководил първата среща на САЩ относно потенциалната форма на дългосрочно споразумение на САЩ. Украински официални лица, заедно с представители на Пентагона и Белия дом са били част от дискусиите, се казва в съобщението.

"Нашите двустранни ангажименти в областта на сигурността ще се фокусират върху това да гарантираме, че Украйна разполага с устойчиви сили, способни да защитават Украйна сега и да възпират руската агресия в бъдеще“, посочват от Държавния департамент.

Анализатори и някои официални лица твърдят, че би било по-ефективно за САЩ и техните съюзници да обещаят дати за доставка на оръжия, които биха могли да подобрят сигурността на Украйна в дългосрочен план.

"Това, което САЩ трябва да направят, е да предоставят подробности за това какви оръжейни системи ще предоставят на Украйна“, казва Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "САЩ могат да поемат ангажимент днес да осигурят например F-16 или други изтребители“.

Говорейки пред репортери миналата седмица, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан намекна за опасенията на Европа относно бъдещата подкрепа на Вашингтон за Украйна. Той заяви, че въпреки съпротивата на някои републиканци в Камарата на представителите, силната двупартийна подкрепа за Киев остава и че той е съобщил това на Украйна и европейските партньори.

По време на първия си мандат Тръмп оттегли САЩ от Парижкия договор за климата и иранската ядрена сделка, необичайно нарушение от американски президент на ангажиментите на САЩ, поети от предшествениците му.

Настоящата администрация не може законно да обвърже бъдеща администрация с финансови ангажименти, поети към Украйна, въпреки че републиканците в Конгреса биха могли да окажат натиск върху бъдеща администрация на Републиканската партия да запази подкрепата.

Ако Вашингтон значително намали подкрепата си за Украйна, Европа едва ли ще бъде финансово или военно способна да се намеси, за да запълни празнината. Докато повечето европейски правителства остават ангажирани с подкрепата на Украйна, континентът е изправен пред голям фискален натиск и малко страни имат отбранителна промишленост, която може да се мери с огневата мощ на САЩ.

Водещите европейски доставчици на оръжия, Обединеното кралство и Германия, са отделили съответно около 7 до 8 милиарда долара за военна подкрепа за Украйна, според Института за световна икономика в Кил, по-малко от една пета от подкрепата на САЩ.

Дългосрочни цели

В средата на август Обединеното кралство стана втората страна, която започна преговори с Украйна по ангажиментите за сигурност - няколко дни след срещата на САЩ, която включваше официални лица от Киев. След дискусиите Андрий Йермак, ръководител на кабинета на украинския президент, който ръководеше делегацията на Киев, заяви, че неговото правителство се надява да завърши първите споразумения до края на 2023 г.

Високопоставен френски служител твърди, че Париж очаква да започне преговори през следващите няколко седмици. Представители на САЩ казват, че се надяват да проведат втора среща с Украйна през следващите седмици.

"Гаранции за сигурност за Украйна – следващите кръгове от преговори, както и добавянето на нови държави към общата архитектура за сигурност, идват скоро“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, в неделя .

На други места в Европа преговорите тепърва ще започват, но официални лица във Франция и Германия очертават вида подкрепа, която биха могли да предоставят на Украйна.

В края на март бюджетната комисия на германския парламент одобри допълнително финансиране за отбраната на Украйна от 3,2 милиарда евро тази година и кредитни линии за периода между 2024 г. и 2032 г. в размер на около 8,8 милиарда евро.

През юли във Франция парламентът одобри най-голямото увеличение на военните разходи от половин век за периода 2024-30 г., което се дължи отчасти на капацитета на военната и отбранителната индустрия за подпомагане на Украйна.

И все пак обединяването на всичко това в надежден западен пакет ще бъде трудна задача, казва Джоунс, докато Алиансът не изложи своите дългосрочни цели.

"Как изглежда по-широката цел на САЩ и НАТО? Те не са предоставили публично пътна карта“, заяви той.