През пролетта на тази година генерал-полковник Александър Лапин, който отговаря за сигурността в Курска област, разпуска съвета, който наблюдава сигурността на граничния регион. Тогава той каза, че само военните имат сили и средства да защитят руската граница.

Както пише The Wall Street Journal, това решение създаде още една дупка в защитата на Русия, от която украинските въоръжени сили се възползваха за светкавично настъпление в района на Курск.

Влиянието на руската "вертикала“ върху отбраната

Отбелязва се, че Лапин е бил изправен пред остър недостиг на хора, но грешката му е типична за висшето ръководство, което често няма връзка с реалностите на бойните действия.

От началото на войната, централизираното мислене на Русия отгоре надолу, една от определящите черти на Русия при президента Владимир Путин, даде обратен ефект на бойното поле, което осуети здравото планиране в Кремъл и когато тези планове се провалиха, го направи попречи на руските войски да импровизират, за да реагират на бързи събития“, обяснява изданието.

Бившият американски дипломат и старши сътрудник на Ранд Уилям Кортни отбеляза, че руската властова вертикала все още е налице, но сега тя работи срещу техните цели. По-специално, поради тази структура на ръководството, реакцията на Руската федерация на неочаквани събития, които се развиват бързо, е невероятно трудна и никой на място не проявява инициатива.

В същото време все още не е ясно дали съветът, разпуснат от Лапин, би помогнал за организирането на последователен отговор. Този междуведомствен орган обединява военни офицери с местни и регионални служители по сигурността. Без централизиран орган усилията на Руската федерация да се противопостави на ВСУ са хаотични и неефективни. Сега руското министерство на вътрешните работи, ФСБ и руското министерство на отбраната се опитват едновременно да ръководят руския отговор на нахлуването.

"Русия все още организира отговора си на това украинско нахлуване. Имаше доста бавен и откъслечен отговор на него. Част от това е, защото не е напълно ясно кой отговаря“, каза генерал Кристофър Каволи, командир на Северния Атлантик Договорна организация