Москва позволи на приятелския настроения към Русия лидер на Чечения Рамзан Кадиров и неговия клан да разграбят металургичния завод "Илич“ в Мариупол, бивша собственост на Ринат Ахметов, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

"Илич“ е взет под контрол от хора, близки до Рамзан Кадиров. Сред тях е и Руслан Геремеев.

Руслан и заместник-началникът на Министерството на строителството и жилищно-комуналните услуги на Чечения Вахит Геремеев са роднини на сенатор Сюлейман Геремеев, съюзник на Кадиров. Половината от акциите на MMK Ilyich LLC, която сега контролира завода, бяха получени от неговия син Валид.

Отбелязва се, че разграбването на завода е в разгара си. Камиони с валцувани изделия често напускат територията на предприятието и се изпращат към Русия.

Освен това се допълва, че е демонтирана и изпратена в Русия производствена линия на стойност 220 милиона долара.

Още през септември 2022 година московска търговска компания е извадила от завода стоманени продукти на стойност 380 000 долара. След това други компании от Русия редовно продаваха останалите въглища и други продукти. През януари 2023 година партида метални изделия на стойност 50 000 долара беше изнесена за Узбекистан.

След известно време делът на Валид Корчагин премина към друг човек, но също така свързан с Рамзан Кадиров - ръководителят на московския боен клуб "Ахмат“ Алаш Дадашов.

Геремееви обаче продължават да управляват завода. "Тук имаше много трупове, всичко беше минирано“, заяви Вахит Геремеев в интервю за проруските мариуполски медии по-рано тази година, докато се разхождаше във военна униформа през територията на предприятието. Според Геремеев той се е влюбил в завода и "почти е станал металург“; възнамерява да възобнови работата му до 2026 година, но засега иска да го защити от разграбване.

Алаш Дадашов, чрез друга своя компания в Мариупол "Технически материали“, която притежава заедно с местен жител, бивш заместник-началник на кислородния цех на "Азовстал“ Станислав Комаровски, изпраща промишлени газове в Русия от завода.