Изненадващото нахлуване на Украйна в района на Курск на Руската федерация доведе до бързо завземане на територия, което постави в неудобно положение руския президент Владимир Путин и повиши морала на украинците.

Както пише The ​​Wall Street Journal, украинското ръководство сега е изправено пред дилема - дали за постигане на нови постижения си струва да се прехвърлят значително повече войски и военна техника, които са спешно необходими на източния фронт в Украйна, където се намират украинските въоръжени сили опитвайки се да сдържат настъплението на руските войски.

Само за няколко дни Украйна напредна на десетки километри от границата, демонстрирайки на своите врагове, собствените си граждани и съюзници, че все още е в битка и може да достави опустошителни изненади на своя противник. Операцията е ход с високи залози, тъй като Украйна е изправена пред недостиг на жива сила и военно оборудване на източния фронт.

"Може би сега съм в същото положение като редник, който не разбира защо трябва да държи окоп, но тук наистина са необходими 1000 души“, казва командирът на украински батальон, който се бие край Покровск.

Придвижване в Курска област

Сега крайната цел на Курската операция остава неясна. Украинската страна коментира тези събития сдържано, но първите успехи изтичат онлайн. По-специално, видеоклипове на украински войски, издигащи знамето си, тлееща руска военна техника и гневни публикации от руски националистически военни блогери.

"Руските доклади показват, че бързото напредване на Украйна е постигнато чрез използването на средства за радиоелектронна война, за да се дезактивират руските комуникации и да се помогне на украинските войски да навлязат на руска територия с високоскоростни бронирани машини, подкрепени от атакуващи дронове и системи за противовъздушна отбрана. Украйна получи опорна точка, която използва, за да изпрати разузнавателни екипи, за да открият допълнителни слаби места, които могат да бъдат използвани, и да придвижи напред артилерийските системи, които могат да ударят дълбоко зад руските линии.

Във видеоклипове, публикувани в интернет, можете да видите разбита колона от руска военна техника близо до град Рилск, която се опитва да стигне до бойното поле.

В същото време самото руско правителство многократно е заявявало, че неговите войски изтласкват украинските въоръжени сили от граничната зона. Впоследствие обаче руското министерство на отбраната призна, че е нанасяло удари по украински части в села на приблизително 30 км дълбочина в руската територия.

"Това е удар за Путин. Разбира се, обичам да виждам как удряме тяхната колона. Ако това продължи няколко дни, ще кажа, че беше много полезно“, казва украински офицер, който се бие в Часов Яр.

Според САЩ една от причините Украйна да започне нахлуването е прекъсването на руските доставки на северния фронт при Харков. Освен това украинските въоръжени сили са заловили десетки пленници, които могат да бъдат разменени.

Освен тактическите военни победи, Украйна показа, че има смелостта и способността тайно да планира и започне сложна настъпателна операция. След неуспешна контраофанзива миналото лято, ВСУ прекараха една година в брутална окопна война срещу постоянните руски настъпления. Това повдигна въпроси у дома и в чужбина за това как Украйна може да възпира такъв противник.

"Те напълно промениха стратегическия разказ с тази атака“, казва Джон Нагъл, пенсиониран подполковник от армията на САЩ, който сега е професор по военни действия във Военния колеж на армията на САЩ.

Той смята военната логика на операцията за съмнителна, тъй като украинските въоръжени сили са под огромен натиск върху собствените си отбранителни линии на други места. Според него тази атака може да е сигнал към САЩ, най-важният спонсор на Украйна, тъй като там се очакват избори през ноември.

"Украинците искат да обърнат внимание на тази инвазияТо говори, че украинците все още имат сили за борба", обясни Нагъл.

Ескалация на конфликта

Загрижеността от ескалация не е нараснала много в Белия дом, казват служители. Някои обаче изразиха загриженост, че боевете на руска земя може да накарат Путин да предприеме брутални ответни мерки, а именно голям залп от ракети срещу Украйна.

Следващата фаза на нахлуването в Курск зависи от това какви резерви има всяка страна и как ги разполага, казва Франц-Стефан Гади, базиран във Виена военен анализатор.

Киев ще трябва да разположи още жива сила и военни ресурси, за да поддържа инерцията, посочва той, докато Русия може да се опита бързо да контраатакува и да използва превъзходящата си огнева мощ, включително мощни планиращи бомби.

Според Гади основният проблем на тази операция е, че тя не променя основните линии на фронта в Източна Украйна, където руснаците, макар и бавно, напредват, тъй като превъзхождат украинските въоръжени сили по оръжие и жива сила.

"Операцията Курск изисква значителни ресурси, особено пехота, която може да е по-необходима другаде“, казва той.

Бригадните офицери на Изток поставиха под въпрос мъдростта да се ангажират сили да атакуват Русия, въпреки надеждата, че това може да отклони руските сили от този фронт.

"Не усещаме никакви промени, поне засега руснаците нямат намерение да прехвърлят войски от изток към Курск“, заяви украински офицер край Часов Яр.