Ликвидацията на собственика на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин е била организирана от бившия директор на ФСБ и настоящ ръководител на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев,пише The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че Патрушев е предупредил Путин, че да се разчита на Пригожин и неговите наемници във войната с Украйна дава на последния влияние и представлява заплаха за Кремъл. Когато Пригожин вдигна бунт, Патрушев вижда в това възможност да се отърве завинаги от собственика на частната военна компания.

Според WSJ Патрушев започнал да предупреждава Путин за опасността от Пригожин през лятото на 2022 г., но президентът не се вслушал в думите му, тъй като "вагнеровците“ постигали успехи на бойното поле. Според събеседник на изданието, бивш офицер от руското разузнаване, това се е променило през октомври 2022 г.

Тогава Пригожин се обадил на Путин и грубо се оплакал от недостига на боеприпаси, което довело до големи загуби. В този момент Патрушев е бил в кабинета на Путин, твърди източникът на WSJ. Ръководителя на Съвета за сигурност настоява, че Пригожин е станал опасен и е престанал да уважава властта на Кремъл.

Путин игнорира последвалите оплаквания на Пригожин относно доставките, включително публични конфликти с руското военно ръководство, като не отговаря на обажданията на ръководителя на ЧВК, пише WSJ. През юни 2023 г., когато Пригожин започва бунта, Патрушев "поема контрола“, се казва в материала.

Според източници на WSJ ръководителят на Съвета за сигурност се е обадил на офицери, симпатизиращи на Пригожин, и ги е помолил да го убедят да спре бунта. Патрушев намира и посредници за разрешаване на конфликта в съседни страни. Освен Александър Лукашенко (който в крайна сметка стана такъв посредник), като кандидат е бил разглеждан и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

След края на бунта Патрушев започва да разработва план за убийство. Според източници на изданието от западните разузнавателни агенции по-късно на Путин са били показани тези планове и той не е възразил. На 23 август ръководителят на ЧВК чака на летище Шереметиево, докато самолетът му се проверява и се подготвя за излитане. Точно в този момент под крилото е била поставена малка бомба, според събеседници на WSJ в западните разузнавателни служби.

Половин час след излитането, на височина от около 8500 метра, бомбата избухва. Всичките десет души на борда са загинали. Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Пригожин.