Американският милиардер Илон Мъск е в контакт с руския президент Владимир Путин от края на 2022 година. Връзките между бизнесмена и лидера на Кремъл са потвърдени от няколко официални лица от САЩ, Европа и Русия, според мащабно разследване на американския вестник The Wall Street Journal.

Журналистите са установили, че Мъск и Путин "разговарят за бизнес, лични теми и геополитически въпроси, възникващи на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада“.

Въпреки че Мъск публично отбеляза, че е имал само един разговор с Путин - през 2021 година, комуникацията с руски официални лица продължила през 2022 година, включително разговори с представители на Кремъл като първия заместник-началник на кабинета на Путин Сергей Кириенко. Подробностите около тези дискусии остават неизвестни.

Подобни контакти между Мъск и руски служители, включително самия Путин, предизвикват безпокойство сред американските служители, тъй като предприемачът има ключови споразумения с правителството на САЩ – например с Пентагона и НАСА, и достъп до чувствителна информация, по-специално чрез космическата компания SpaceX.

Изглежда, че американското правителство знае за контактите между Путин и Мъск, но пази тази информация в тайна. Няколко служители на Белия дом увериха, че не са знаели за разговорите. Тази тема е много чувствителна, предвид все по-активното участие на Мъск в предизборната кампания на републиканеца Доналд Тръмп и наближаващите президентски избори в САЩ.

Мъск не е отговорил на исканията за коментар. Милиардерът нарече критиките от някои, че е станал апологет на Путин, за "абсурдни“, и заяви, че неговите компании са "направили повече за подкопаването на Русия от всеки друг“.

Човек, запознат с разговорите, разкри, че правителството във Вашингтон е изправено пред дилема, защото е зависимо от технологиите на милиардера. SpaceX изстрелва жизненоважни сателити за национална сигурност в орбита и е компанията, на която НАСА разчита за транспортиране на астронавти до и от Международната космическа станция.

"Те не харесват това“, признава източникът, визирайки контактите на Мъск с Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че единствената комуникация на Кремъл с Мъск е бил един телефонен разговор, по време на който той и Путин са обсъдили "космоса, както и настоящите и бъдещите технологии“.

Освен това той допълни, че нито Путин, нито представители на Кремъл водят редовни разговори с Мъск.

Разговорите на милиардера с Путин и представители на Кремъл подчертават нарастващата му склонност да премине отвъд бизнеса и да се насочи към геополитиката. Той се е срещал и обсъждал бизнеса няколко пъти с аржентинския президент Хавиер Милей, както и с бившия държавен глава на Бразилия Жаир Болсонаро, отбелязват от редакцията.