Най-новата китайска подводница за ядрени атаки потъна. Това е сериозна пречка за една от приоритетните оръжейни програми на Китай.

Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на изявления на американски официални лица. Инцидентът, който китайските власти се опитаха да прикрият и който не беше разкрит преди това, се случи в корабостроителница близо до Ухан в края на май или началото на юни 2024 г. И това сполетя страната в момент, когато тя усилено се опитва да разшири своя флот, включително флота си от ядрени подводници.

САЩ не знаят дали подводницата е превозвала ядрено гориво, когато е потънала, но експерти извън американското правителство смятат, че това е вероятно.

 "Подводната технология отдавна е област с предимство за Съединените щати, но Китай агресивно се опитва да запълни тази празнина. Китай се опитва да диверсифицира производството на ядрени подводници. То беше съсредоточено в североизточния град Хулудао, но сега Китай е преминаване към производство на атомни атакуващи подводници в корабостроителницата Учан близо до Ухан“, пише изданието.

Пекин е разполагал с 48 дизелови щурмови подводници и шест атомни подводници в края на 2022 г., според доклад на Пентагона от миналата година за военната мощ на Китай.

Докладът предполага, че целта на Китай при разработването на нови атакуващи подводници, надводни кораби и военноморски самолети е да се противопостави на усилията на Съединените щати и техните партньори да се притекат на помощ на Тайван по време на конфликт и да постигнат "морско превъзходство“ в рамките на първата островна верига – ивицата територии от Японския архипелаг през Тайван и Филипините до Южнокитайско море.

Какво се знае за потъналата лодка

Потъналата подводница от клас "Жу“ е първата от нов клас китайски ядрени подводници и има отличителна X-образна кърма, предназначена да направи плавателния съд по-маневрен.

Подводницата е построена от държавната China State Shipbuilding Corp. и беше видяна акостирала на река Яндзъ в края на май, когато беше подложена на последен такелаж преди да излезе в морето.

След като подводницата потъна, големи плаващи кранове пристигнаха в началото на юни, за да я спасят от дъното на реката, според сателитни снимки на мястото.

Прави впечатление, че нито Народноосвободителната армия, както се нарича китайската армия, нито местните власти признаха епизода.

Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да скрият факта, че новата им най-висока класа подводница за ядрени атаки е потънала на кея, заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ.

"Освен очевидните въпроси относно стандартите за обучение и качеството на оборудването, този инцидент повдига по-дълбоки въпроси относно вътрешната отчетност на НОАК  и надзора върху китайската отбранителна индустрия, която отдавна е засегната от корупция“, заяви той.

Първите публични доказателства, че нещо не е наред в корабостроителница близо до Ухан, се появиха през лятото, когато Томас Шугарт, бивш офицер от подводница на САЩ и старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, написа поредица от публикации в социалните медии, подчертаващи необичайно поведение на плаващ кран, заснет от търговски сателитни изображения.

Шугарт спекулира, че това може да е инцидент с нов тип подводница, но той все още не знае, че тя е с ядрена енергия. Въпреки че подводницата беше спасена, вероятно ще минат много месеци, преди да може да излезе в морето. Цялата лодка беше пълна с вода, казва Шугарт.

"Ще трябва да се почисти цялата електроника. Може да се наложи смяна на електродвигателите. Това ще бъде много работа", обясни той.

Американски служители не откриха доказателства, че китайски служители са вземали проби от водата или околната среда за следи от радиация. Възможно е китайският персонал да е загинал или да е бил ранен при потъването на подводницата, но американски служители казват, че не знаят дали е имало жертви.

Шугарт казва, че рискът от ядрено изтичане вероятно е нисък, тъй като подводницата не е отишла в морето и нейните реактори вероятно не са работили на високи нива на мощност.