Китай е създал "гигантска армия от шпиони“, наброяваща 600 000 души, а броят на разузнавателните операции на Пекин надминава тези на съветската КГБ в годините на Студената война, съобщава американският вестник The ​​Wall Street Journal.

Китайските операции варират от кибератаки до научен и индустриален шпионаж – все неща, които едва ли се реализират без раздаването на подкупи на политици. От редакцията отбелязват, че западните разузнавателни агенции нямат ресурсите да се изправят срещу китайската мрежа.

Според западното разузнаване Китай вече е "изградил“ гигантска армия от шпиони, а борбата срещу нея се усложнява от факта, че тя провежда децентрализирани операции, обяснява WSJ. Подобни операции се извършват от много отдели и частни компании. Методите, които използват, изглеждат случайни, тъй като работят до голяма степен автономно.

В същото време броят на хакерите, поддържани от Китай, според ФБР, е поне 50 пъти по-голям от броя на киберперсонала на американските служби.

"Хакерската програма на Китай превъзхожда тези на всички други големи национални държави взети заедно“, предупреди директорът на ФБР Кристофър Урай по-рано тази година.

От разузнаване на европейска държава подчертаха, че в операции на Пекин за събиране на разузнавателна информация може да са задействани до 600 000 души.