Доставените от САЩ касетъчни боеприпаси дадоха нов тласък на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за връщане на територията, завзета от Русия, отбелязват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

Украинските войници споделят, че касетъчни боеприпаси нанасят щети на по-голяма площ от конвенционалните артилерийски снаряди, което позволява поразяване на руски пехотни групи, групи превозни средства и други цели, разчиствайки пътя за настъпателни операции.

Според WSJ контранастъпателните операции на Киев са били възпрепятствани поради широките минни полета и превъзхождащите украинската авиация Военновъздушни сили на Москва. Тези фактори са пречили на широкообхватните усилия за използване на доставени от Запада танкове и оръжия за пробив на укрепените руски позиции.

Сега обаче използването на касетъчни боеприпаси е било комбинирано с промяна в тактиката, която е позволила на украинските сили да напреднат на някои места в обсега на основните отбранителни линии на Русия.

"Касетъчните бомби са добри. Те са ефективни“, цитира вестникът думите на капитан Анатолий Харченко, командир на разузнавателната рота. Той обаче предупреждава, че руснаците се учат бързо.

По думите на Харченко някои от окопите са с дълбочина над два метра и че руснаците разпръснат войските си, за да избегнат тежки жертви.

Неотдавнашните боеве около село Работино, югоизточно от Запорожие, показаха ефективността на новите оръжия в арсенала на Украйна. В края на юли един взвод е бил прикован източно от селото, където е подложен на силен руски огън. Отрядът се е свързал по радиото с командира с молба за изтегляне. Вместо това обаче той наредил на взвода да се прикрие. Над главите им летяха касетъчни бомби. Един войник разказва, че е чул шума от разпръскването на боеприпасите и след това хаоса по руските радиоканали.

"Те крещяха: "Имаме много ранени. Трябва да се евакуираме. Отстъпваме“, разказва украинският войник. По думите му след това взводът се е придвижил напред, за да превземе руските позиции.

WSJ пише, че Украйна все още не е достигнала най-мощните руски защити, поредица от окопи, капани за танкове и други бариери. Военни експерти казват, че Украйна вероятно ще се нуждае от танкове Leopard 2 и други западни бронирани машини, за да пробие тези линии.

За да спасят онези превозни средства, които губеха в минни полета в началото на юни, украинските военни промениха тактиката. Сега пехотата, подсилена от резерви, напредва през минните полета пеша.

След стратегическите промени украинските сили вярват, че имат шанс за пробив, уверяват военните на Киев.

САЩ предадоха касетъчни боеприпаси на Украйна в началото на юли. Тогава американският президент Джо Байдън заяви, че подобни снаряди ще помогнат на украинската армия да продължи контранастъплението. Говорителят на Белия дом Джон Кърби на свой ред увери, че украинските сили използват осигурени от САЩ касетъчни боеприпаси срещу Русия "правилно“ и "ефективно“.

Решението за предоставяне DPICM на Украйна се дължи на ниските доставки на стандартни 155-милиметрови артилерийски снаряди. Според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан доставката на този вид снаряди за Украйна е "временна“.