В края на юли Израелските отбранителни сили успяха да елиминират Фуад Шукр - един от главните командири на ливанската терористична групировка "Хизбула“. Той бе убит с точен ракетен удар в центъра на Бейрут, а успехът му вероятно се дължи на това, че разузнавателните агенции на еврейската държава са получили достъп до вътрешната комуникационна мрежа на "Хизбула“, предполагат източници на американския вестник The Wall Street Journal.

Фуад Шукр бе смятан за един от най-"скритите“ командири на "Хизбула“ - дълги години той ограничаваше контактите си до няколко високопоставени бойци, живеещи и работещи в центъра на Бейрут.

Тъй като домът и офисът му са били в една и съща сграда, той почти никога не е напускал пределите му. Дори съседите му не са го виждали, подчертава вестникът.

"Чухме името му, но никога не го видяхме. Беше като призрак“, казва един от тях пред репортери на WSJ.

Веднага след атаката на "Хизбула“, която отне живота на 12 деца в израелско село, Фуад Шукр получава обаждане на мобилния си телефон.

"Помолиха го да напусне офиса и да влезе в апартамента си. Така терористът се качи от втория до седмия етаж“, пише WSJ, позовавайки се на свои източници.

С обаждане израелците са примамили Шукр на последния етаж на сградата - ако атаката бе срещу офиса на екстремиста на долните етажи, други хора и сгради можеха да пострадат. Веднага след като Шукр се качва в апартамента си, израелските военни нанасят ракетен удар, в резултат на който той е убит.

Източници на WSJ предполагат, че израелските разузнавателни агенции са получили достъп до вътрешната комуникационна мрежа на "Хизбула“, тъй като протоколите за сигурност на терористичната групировка изключват приемането на обаждания от непознати номера.