Ерусалим прекара три години в изграждането на най-съвременна, дълга 65 километра, високотехнологична бариера по протежение на ивицата Газа за целите на сигурността, оборудвана със сензори, предназначени да предотвратят палестински тайни нахлувания и атаки на израелска територия, пише The Wall Street Journal в материал, предаден без редакторска намеса.

Но в събота, 7 октомври, Хамас използва булдозери и други най-обикновени средства, за да пробие високата шест метра ограда и да позволи на своите бойци да навлязат на израелска територия през пролуките в пикапи и пеша. Тази фронтална атака на юг беше най-голямото нарушение на границите на еврейската държава след войната Йом Кипур от 1973 г.

Атаката ярко илюстрира резултатите от изместването на фокуса на Силите за отбрана на Израел (СОИ) към кибертехнологиите, събирането на разузнавателна информация и съвременните оръжия, както и свръхфокуса на армията върху противодействието на терористичните атаки. В крайна сметка израелската армия беше хваната неподготвена за нискотехнологична сухопътна атака.

Израелската армия сега се подготвя за възможна широкомащабна операция в Ивицата Газа, в която ще трябва да разчита предимно на конвенционална артилерия и пехота - райони, на които не се обръща особено внимание през последните години - и вероятно да се бие в градска среда.

Въоръжените сили на страната са се "подготвяли за грешната война", казва Ави Джагер, експерт в Израелския институт за международна политика за борба с тероризма (ICT).

Напоследък  СОИ се концентрират върху Западния бряг, където Йерусалим е разположил силите си за потушаване на палестинското въстание. Според военни анализатори националното разузнаване е предупредило преди всичко за вероятността от война в северната част на страната, както и за заплахата от Хизбула, ливански съюзник на Хамас.

До събота израелските официални лица бяха уверени, че икономическият стимул на Газа ще гарантира, че лидерите на ХАМАС, която Вашингтон, Европа и Йерусалим определят като терористична организация, вече няма да се интересуват от извършването на този вид трансгранична атака, която организираха.

Междувременно, както показаха събитията от миналия уикенд, ХАМАС е станал много по-усъвършенстван. Групировката използва ракети, военноморски кораби и дронове при атаката си в събота, а въоръжените й бойци успяха да достигнат израелския град Офаким, който е на 35 километра от границата.

"В стратегически смисъл Израел беше хванат неподготвен, въпреки своите високи технологии, модерни оръжия, разузнавателен софтуер и световноизвестно разузнавателно звено“, заяви Даниел Леви, бивш участник в преговорите между Израел и Палестина, а сега президент на проекта САЩ и Близкия изток, насочен към разрешаване на конфликта между споменатите страни."Израел вече не е в състояние да гарантира сигурността на своя народ и от това ще бъде трудно да се възстанови“.

Говорител на СОИ заяви, че въоръжените сили на държавата сега са съсредоточени върху спечелването на настоящия конфликт и че ще разкрият какви събития са предшествали трансграничната атака на ХАМАС, след като боевете приключат.

Израел отдавна се е съсредоточил върху придобиването на технологично предимство над своите врагове (широко се смята, че за първи път е разработил ядрени оръжия през 60-те години на миналия век) и неговата армия работи през последните две десетилетия, за да ускори прехода към напреднали авиационни, отбранителни и разузнавателни системи .

Войната от 2006 г. с Хизбула, която изправи израелската армия срещу партизаните в скалистите хълмове на Южен Ливан, показа на СОИ ограниченията на съвременните бомби и артилерия в ситуации на противодействие на бунтовници – същите уроци, които американските военни научиха в Афганистан и Ирак.

Според Ягер ръководството на Израел се е убедило, че основната заплаха за сигурността сега идва не от наземни нахлувания като предишните войни с Египет, Йордания и други арабски страни - с които Йерусалим подписа мирни договори - а от неконвенционални атаки като ракетни атаки и атаки организирани от движенията Хизбула и Хамас.

За да се противопостави на тези заплахи, израелската армия инвестира сериозно в разузнаване, кибернетични способности и противовъздушна отбрана. Според тях това трябваше да помогне за защита срещу заплахи от Хизбула и ХАМАС, както и да намали рисковете, свързани с нарастващия ракетен арсенал на Иран. През 2011 г. СОИ разгърна "Железния купол“, който предпазва от ракети с малък обсег, и инвестира пари в разработването на други системи за противодействие на снаряди с по-голям обсег.

Когато Иран се намеси в гражданската война в Сирия, израелските пилоти извършиха хиляди въздушни удари срещу последната, за да попречат на Техеран да снабди своите съюзници от Хизбула в Ливан с модерни ракети. Звеното за сигнално разузнаване на Израел, известно като 8200, стана едно от най-големите и известни в СОИ, което също помогна за стимулиране на икономиката на страната чрез привличане на компютърни гении в технологичния сектор.

През 2014 г. обаче ХАМАС изненада израелската армия, като нанесе атаки в държавата от Ивицата Газа през мрежа от тунели, изкопани под стената. Военният конфликт продължи 50 дни и Ерусалим трябваше да започне сухопътна операция в Газа, за да унищожи проходите.

В резултат на това СОИ отново се обърна към технологиите. Армията започна да работи върху система, наречена Obstacle, за да помогне за откриването на тунели, а по-късно създаде цяла система за гранична ограда. Тогавашният министър на отбраната на Израел Бени Ганц уверяваше, че бариерата по същество представлява "желязна стена“ около ивицата Газа, защитаваща населението от бойците на Хамас по същия начин, по който известната система Железен купол защитава жителите от ракети.

През 2015 г. СОИ започна да работи по план за реорганизация, като намали броя на бойните части и резервистите, според Ягер, който отдавна изучава промените в израелската армия. Броят на подофицерите е намален с 10% до 40 хиляди, а продължителността на военната служба за мъжете е намалена с четири месеца до 32 месеца.

Представител на Ганц - днес бившият министър е депутат в израелския парламент и лидер на Партията на националното единство - отказа коментар.

"В края на краищата трябва да решите дали инвестирате в технологии или не", казва Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Инвестициите в технологии означават, че има по-малко пари за други неща“.

Следващите лидери на СОИ поеха щафетата за реорганизиране на въоръжените сили, опитвайки се да ги направят по-гъвкави и технологично ориентирани.

"Говорим за дълъг процес, в който сухопътните сили на СОИ са отслабени“, обясни Коби Майкъл, старши сътрудник в Института за изследване на националната сигурност в Тел Авив.

Докато израелската армия въвежда все по-съвременни технологии, ХАМАС и Хизбула, чиито бойци се бият в гражданската война в Сирия от десетилетие, започнаха да действат повече като конвенционални въоръжени сили, отколкото като разнородни бунтовнически групи. Ислямското съпротивително движение, което контролира Ивицата Газа повече от десетилетие, е изградило множество подземни бази, които могат да се използват като командни пунктове в случай на възможен конфликт и се е научило да нанася по-точни ракетни удари срещу врага.

"Железният купол“ отново демонстрира своята ефективност през 2021 г., когато прихвана хиляди снаряди, изстреляни срещу Израел. Мощният отговор на СОИ, който унищожи част от военната инфраструктура на ХАМАС чрез въздушни удари, накара израелските официални лица да повярват, че ислямистката групировка се е изморила от многократните сблъсъци с тяхната държава.

Ситуацията преди нападението в събота беше изострена от вълната на насилие на Западния бряг, подклаждана от ХАМАС. Правителството на Нетаняху, подкрепено от лидери на заселниците, живеещи в района, насочи вниманието си към атаките на палестинци там.

През юни израелската армия увеличи броя на своите батальони на Западния бряг. Той е нараснал от 13 на 25 за 18 месеца, според местните медии, което се равнява на разполагането на хиляди допълнителни войници. Израелски коментатори заключиха, че слабият отговор на атаката на ХАМАС на границата с ивицата Газа се дължи на факта, че твърде много войски са били концентрирани на Западния бряг.

Ричард Хехт, говорител на СОИ, обясни на репортери, че нивата на силите в Ивицата Газа и на Западния бряг не са свързани. "Имахме и батальони, разположени близо до Ивицата Газа“, заяви той.

Сега скокът на насилието на Западния бряг изглежда като пресметнат ход за отвличане на вниманието от планирана атака от Ивицата Газа, казва Марк Дубовиц, експерт от Фондацията на САЩ за защита на демокрациите.

"Вярно е, че сценарият за стратегическа изненадваща атака срещу Израел на южната му граница и проникването на повече от хиляда бойци на Хамас беше с по-нисък приоритет сред основните сценарии, разглеждани от СОИ“, обясни той.