Израелските специални сили провеждат набези в Южен Ливан, събирайки разузнавателна информация в подготовка за евентуална сухопътна инвазия. Наземната атака вероятно ще се проведе тази седмица, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници.

Уточнява се, че набезите продължават вече няколко месеца. В хода им военни на Израелските отбранителни сили проникват в тунели на ливанската групировка "Хизбула“ по протежение на границата между двете страни.

Ходовете са част от по-широка израелска стратегия за отслабване на военния капацитет на "Хизбула“ по границата с Ливан, но точният момент на сухопътните операции може да се промени под натиска на САЩ, твърдят източниците. Конкретните намерения на Израел обаче остават неизвестни, както и колко дълго Тел Авив ще държи военни на територията и дали операцията ще включва серия от големи нападения.

В същото време бившият високопоставен израелски военен офицер Амир Авиви нарече наземната операция "неизбежна“, а настоящите набези - част от подготвителните действия. Според него израелската армия активно се подготвя за евентуална сухопътна операция, включително с използването на специални части.