Иран е поискал от Русия да предостави модерни системи за противовъздушна отбрана на фона на евентуална широкомащабна война с Израел, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

Двама ирански служители, запознати с военното планиране, потвърдиха, че Техеран е поискал от Русия да предостави модерни радарни и противовъздушни системи за отбрана на страната.

Изданието отбелязва, че на 5 август бившият руски министър на отбраната Сергей Шойгу е пристигнал в Иран, където се е срещнал с новия президент Масуд Пезешкиян, както и с командващия Въоръжените сили бригаден генерал Мохамад Багери, който ръководи планирането на военни удари срещу Израел.

По време на срещата Пезешкиан е уверил, че Иран е решен да задълбочи отношенията с Русия като свой стратегически партньор.

"Русия е една от страните, които подкрепиха иранския народ в трудни времена“, припомни новият президент на страната.

Пезешкиан също така отбеляза, че "престъпните действия“ на Израел в Ивицата Газа и убийството на лидера на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран миналата седмица "са ясни примери за нарушения на всички международни закони и правила“.

"Съвместните позиции на Иран и Русия в насърчаването на многополюсния свят със сигурност ще доведат до по-голяма глобална сигурност и мир“, изрази увереност иранският президент.

В отговор Шойгу подчерта, че Русия е "готова за пълно сътрудничество с Иран по регионални въпроси“.