Според американски и европейски служители Иран е изпратил балистични ракети с малък обсег на Русия - ход, който дава на Москва още един мощен военен инструмент във войната ѝ срещу Украйна и следва строгите предупреждения на Запада да не предоставя тези оръжия на Москва, пише The Wall Street Journal.

Развитието идва в момент, когато Русия засили ракетните си атаки срещу украински градове и инфраструктура, убивайки десетки цивилни през последните дни. Вашингтон информира съюзниците си за иранските доставки тази седмица, твърдят европейски служители, включително на брифинг за посланиците във Вашингтон.

Американското издание не предоставя подробна информация за броя и видовете ракети, получени от Русия.

По-рано британската агенция Reuters, която първа съобщи за предстоящото прехвърляне на балистични ракети от Иран към Русия, посочи в статията си, че това може да са Fath-360 - система, която изстрелва балистични ракети с максимален обсег 120 км и 150-килограмова бойна глава.

Европейският съюз вече обеща да реагира на прехвърлянето на балистични ракети от Иран към Русия. Британската агенция съобщи през август, че представители на руското министерство на отбраната са подписали на 13 декември в Техеран договор с ирански официални лица за Fath-360 и друга балистична ракетна система, построена от иранската държавна Организация за аерокосмическа промишленост (AIO), наречена Ababil, според служителите на европейското разузнаване.

Позовавайки се на множество поверителни разузнавателни източници, служителите са заявили, че руски персонал е посетил Иран, за да се научи как да работи със системата Fath-360.