Русия преговаря активно за закупуването на балистични ракети с малък обсег от Иран – сделка, която може да бъде финализирана още тази пролет, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на информация от официални лица от САЩ.

"САЩ са загрижени, че руските преговори за придобиване на балистични ракети с малък обсег от Иран активно напредват. Оценките ни са, че Русия възнамерява да закупи ракетни системи от Иран“, разкрива един от събеседниците на редакцията.

Източниците на изданието допускат, че тази пролет Иран може да достави ракетите, от които се нуждае Русия. В същото време американски служители не вярват, че договорът за покупка вече е завършен.

Според представители на администрацията във Вашингтон желанието на Москва да придобие ирански ракети е станало очевидно в средата на декември, когато руска делегация посети тестови полигон в Иран, за да инспектира балистични ракети и свързано с тях оборудване.

Ракетите бяха представени на руснаците от Въздушно-космическите сили на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР). Показани бяха също и ракети с малък обсег на действие Ababil.

Посещението, което досега не е официално оповестявано, бе предшествано от визита на  руския министър на отбраната Сергей Шойгу в щаба на ВКС на КСИР в Техеран през септември. По време на това посещение Шойгу посети изложба на ракети Ababil и други ракетни системи, уточниха американски служители. Той се срещна и с генерал-майор Мохамад Багери, началник-щаб на Въоръжените сили на Иран, като се похвали, че отношенията между двете страни се издигат на ново ниво.

Иранските ракети ще допълнят неотдавнашните придобивки на Русия от Северна Корея -  пускови установки и балистични ракети.

През декември Русия и Иран подписаха декларация, в която обещаха да работят заедно за противодействие на западните санкции. А в края на ноември Иран обяви финализирането на споразумение с Русия за доставка на изтребители Су-35, както и на ударни хеликоптери Ми-28 и руски учебно-бойни самолети Як-130, припомня изданието.