През последната седмица отново се засилиха слуховете, че в близко бъдеще, може би още през октомври, в Русия ще бъде обявена нова вълна на мобилизация.

За това пишат редица руски публични страници. А също и западни медии. The Wall Street Journal публикува голяма статия по този въпрос.

Позовавайки се на източници, изданието съобщава, че няколко месеца преди встъпването си в длъжност през май Путин се е срещнал с ръководителите на руското министерство на отбраната (т.е. с Шойгу и Ко.), които са настояли за извършване на нова мобилизация.

Но Путин отхвърлил тази идея и настоял, че иска да разчита на договорни доброволци, пише The Wall Street Journal.

Военните, според изданието, са поискали мобилизация поради "изчерпване на човешките ресурси“.

"В момента няма достатъчно сили за постигане на първоначалните цели на войната, за изваждане на Украйна от войната, за подкопаване на нейния военен потенциал или за защита на граничните райони на руска територия... Все повече хора казват, че мобилизацията е неизбежна“, твтрди пред изданието човек, запознат с разговора между генералите.

WSJ отбелязва, че Путин не бърза да обявява мобилизация, страхувайки се от политическите и социално-икономическите последствия. Тъй като мобилизацията е непопулярна в руското общество. Освен това ще засили проблема с недостига на работна ръка.

"Руските лидери също се опасяват, че мобилизацията може да наруши деликатния баланс, който те се опитаха да изградят в общественото възприемане на войната. Те се стремят да представят войната като героичен, но далечен конфликт. Те искат руснаците да почувстват, че могат да продължат да се радват на нормален живот, заедно с нарастващите доходи и по-голямото преразпределение на богатството в резултат на войната“, пише изданието.

В същото време в Русия официално се отхвърлят всякакви планове за нова мобилизация. Песков обяви това не толкова отдавна.

Някои експерти не смятат въпроса за мобилизацията за ясно решен.

"Въпреки че балансът между изискванията на фронта и предлагането на жива сила е доста сложен, в момента Москва се справя със ситуацията по възможно най-добрия начин“, казва Руслан Пухов, директор на Руския център за анализ на стратегии и технологии "Това, което те (руските власти) решат да направят в бъдеще, всичко зависи от приоритетите“.