Часове след като собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгений Пригожин започна краткотраен поход към Москва, Федералната служба за сигурност (ФСБ) е задържала няколко високопоставени военни, включително генерал Сергей Суровикин, началник на въздушно-космическите сили, свидетелстват пред The Wall Street Journal хора, запознати със ситуацията.

Суровикин, известен като генерал Армагедон след осъществените под негово ръководство безмилостни бомбардировки в Сирия, е задържан и разпитван в Москва, твяърдят събеседниците на изданието. Той не е обвинен в престъпление. Единият от източниците твърди, че Суровикин е знаел за плановете за въстанието, но че генералът не е участвал в бунта на 24 юни.

Усилията на Кремъл да отсее офицери, заподозрени в нелоялност, са по-широки, отколкото е публично известно, твърдят източниците на WSJ, като заявяват, че най-малко 13 висши офицери са били задържани за разпит, като някои по-късно са освободени, а около 15 са отстранени от служба или уволнени.

"Задържанията са за прочистване на редиците на онези, за които се смята, че вече не може да се вярва“, казва един от тях.

Нито Кремъл, нито Министерството на отбраната на Русия отговориха на искания за коментар. Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на руския парламент, заяви във видео, разпространено в руските социални медии тази седмица, че Суровикин си почива и "не е на разположение в момента“.

Заместникът на Суровикин, генерал-полковник Андрей Юдин, и заместник-началникът на военното разузнаване, генерал-лейтенант Владимир Алексеев, също са били задържани, но по-късно освободени. Те са отстранени от служба, движението им е ограничено и са под наблюдение, казва един от събеседниците.

Сред другите задържани фигури е бившият генерал-полковник Михаил Мизинцев, който преди това е бил заместник-министър на отбраната и се присъедини към частната военна компания "Вагнер“ на Пригожин в края на април.

Суровикин беше видян за последен път във видео, публикувано на 23 юни, изглеждайки разстроен и стискайки оръжие с дясната си ръка, докато умолява Пригожин и неговите бойци да отменят бунта.

За задържането на Суровикин по-рано съобщи Financial Times.

След бунта в края на юни Кремъл се зае да разбие "Вагнер“, важна бойна сила за руснаците в Украйна, отговорна за неотдавнашното превземане на украинския град Бахмут и инструмент за проекция на руската мощ в Близкия изток и Африка.

В сряда руското министерство на отбраната заяви, че е взело стотици танкове, ракетни установки и артилерийски оръдия от "Вагнер“, както и 20 000 автомата и други малки оръжия и 2500 тона боеприпаси.

Ако е вярно, това вероятно ще остави всички останали части на "Вагнер“ в Русия или Украйна до голяма степен без въоръжение.

Бунтът на Пригожин, макар и отменен преди той и въоръжена колона да стигнат до Москва, представлява най-голямата заплаха за руския президент Владимир Путин през неговите 23 години на власт и разтревожи руския елит, както и редиците на въоръжените сили, отбелязва WSJ.

Исканията на военизирания лидер включваха отстраняването на министъра на отбраната Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов, началник на генералния щаб на руските въоръжени сили. И двамата мъже се появяват, все още на пост, във видеоклипове, публикувани от Министерството на отбраната след потушаването на бунта. Някои руски военни анализатори предполагат, че задържането на Шойгу и Герасимов позволява на Кремъл да проектира сплотеност сред въоръжените сили.