Критиките към паметта на президента на САЩ Джо Байдън, които се съдържат в доклада на специалния прокурор след разследване за неправилно съхранение на секретни документи, предизвикаха "паника, гняв и вина" в Белия домпише The Wall Street Journal.

След доклада, специалния прокурор не обвини Байдън в неправилно боравене с класифицирани документи. Една от причините за липсата на обвинения е "лошата памет" на американския лидер.

Както отбелязва изданието, Белият дом и кампанията на Байдън се опасяват, че появата на този документ ще засили страховете на голяма част от избирателите, които се съмняват в "способностите на 81-годишния президент", който се бори за втори мандат.

През януари 2023 г. стана известно, че в сграда във Вашингтон, свързана с Байдън, е намерена партида секретни документи. Те датират от времето, когато политикът е вицепрезидент на САЩ (2009-2017 г.). Според Белия дом документите са били открити от адвокатите на държавния глава през ноември 2022 г. Документите са били в офис пространството, което Байдън е използвал от 2017 до 2019 г., тоест докато не обяви кандидатурата си за президент. Подобни документи бяха открити по-късно в дома на Байдън в Уилмингтън, Делауеър.

Срещу предишния президент Доналд Тръмп по-рано беше образувано дело за неправилно съхранение на секретни документи, а делото е насрочено за 20 май.