Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е свързал с руския си колега след неуспешния бунт на основателя на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, предавайки съобщение, че САЩ не са замесени във вътрешния хаос в Русия, са заявили служители, запознати с въпроса пред The Wall Street Journal.

Смята се, че телефонният разговор на Бърнс със Сергей Наришкин, ръководител на руското външно разузнаване (СВР), е най-високият контакт между двете правителства след опита за бунт. Неуспешният бунт, който приключи ден след като започна със споразумение, сключено с посредничеството на президента на Беларус, е най-сериозната заплаха за руския президент Владимир Путин в неговото 23-годишно управление.

Обръщението на Бърнс, бивш дипломат, често използван, за да предава чувствителни съобщения на Русия и други нации, е част от по-широка стратегия на Белия дом да сигнализира на Путин и вътрешния му кръг, че САЩ нямат роля в ходовете на Пригожин и не търсят нагнетяване на напрежението в Русия.

Американски официални лица са заявили, че бързат за да не дадат на Кремъл почва да обвинява външните врагове на Русия за бунта и последиците от него.

Съобщението от директора на Централното разузнавателно управление е: "САЩ не са замесени. Това е вътрешен руски въпрос“, е заявил един от служителите.

Други подробности от разговора, състоял се седмица, след като Пригожин внезапно спря похода на силите си към Москва не са установени.

Белият дом е отказал да коментира. "Няма да навлизаме в подробности за отделни дипломатически разговори", е заявил служителят.

САЩ и Русия са имали само епизодични контакти на високо равнище, откакто Путин нареди на военните си да нахлуят в Украйна през февруари 2022 г.

Отделно от това Бърнс е пътувал без предупреждение до Украйна по-рано този месец, е заявил американски служител, за да се консултира с президента Володомир Зеленски и служители на украинското разузнаване.

"Както и при други пътувания, директорът се е срещнал с колегите си от украинското разузнаване и с президента Зеленски, като е потвърдил ангажимента на САЩ да споделят разузнавателна информация, за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия", е допълнил служителят, като е добавил, че пътуването на Бърнс, за което по-рано съобщи в. The Washington Post, е станало преди бунта на Пригожин.

Бърнс, чиято 32-годишна дипломатическа кариера включва и пост на посланик в Москва, често е бил предпочитан от Байдън за разговори с Русия. През ноември 2021 г. Байдън го е изпратил в Москва, където той е разговарял по защитена телефонна линия с Путин, който е бил в черноморския курорт Сочи. Той е съобщил на руския президент, че САЩ смятат, че той се готви да нахлуе в Украйна и че ако го направи, ще бъде изправен пред унищожителни санкции.

През ноември 2022 г. той (Бърнс) се е срещна с Наришкин в Анкара, Турция, за да предупреди Русия за последствията, ако използва ядрено оръжие в конфликта в Украйна.

Пригожин, някогашен довереник на Путин, който се превърна в яростен критик на начина, по който Русия води войната в Украйна, превзе военна база в Южна Русия на 24 юни. Хиляди войници от неговата група "Вагнер" започнаха да маршируват към Москва. Очевидната му цел беше да залови министъра на отбраната ген. Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов, ръководител на руския генерален щаб.

Путин осъди действията като държавна измяна, но се съгласи на сделка, според която Пригожин прекратява бунта и премества себе си и силите си в Беларус в замяна на сваляне на обвиненията срещу него.

От самото начало високопоставени представители на САЩ подчертават, че нито Вашингтон, нито Киев, който САЩ подкрепят с милиарди долари под формата на оръжие и друга подкрепа, имат нещо общо с въоръженото въстание.

"Трябваше да сме сигурни, че няма да дадем на Путин никакво извинение, нека подчертая, няма да дадем на Путин никакво извинение да обвини за това Запада или НАТО", заяви Байдън в Белия дом на 26 юни след видеоразговор с лидерите на съюзниците на САЩ. "Ние ясно заявихме, че не сме замесени. Ние нямаме нищо общо с това. Това е част от борбата в рамките на руската система".

Посланието е предадено "на самите руснаци по съответните дипломатически канали", е заявил говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси предаде посланието на руски официални лица в Москва, съобщиха тогава от Държавния департамент.