Бразилия се тревожи, че се е превърнала в убежище за руски шпиони, проникващи на Запад, пише The Wall Street Journal.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Двойственият живот на заподозрян руски шпионин, арестуван в далечния север на Норвегия, е започнал повече от десетилетие по-рано в град, в който се отглежда царевица и соя, на половин свят разстояние от Русия, твърдят бразилските власти.

Норвежките власти твърдят, че университетски изследовател, носещ бразилска документи, всъщност е таен агент на Москва и го обвиняват в шпионаж. Разследващите проследяват бразилското му гражданство до получен чрез измама акт за раждане от Падре Бернардо, в това, което се е превърнало в познат модел на кражба на самоличност и шпиониране, произхождащ от Бразилия.

Друг руснак, използващ фалшива бразилска самоличност, е затворен в Бразилия и е изправен пред обвинения в шпионаж в САЩ. Нидерландските власти го спират миналата година, тъй като се твърди, че се е опитал да проникне в Международния наказателен съд като стажант. Трети заподозрян руски шпионин, който години наред е живял под бразилска самоличност в Рио де Жанейро, е в неизвестност. 

Инцидентите предизвикват разследване в Бразилия за това дали Москва не използва страната като инкубатор за тайни агенти, които се стремят да проникнат на Запад и поставят Бразилия под неудобно международно внимание. Бразилските следователи са предоставили малко публични подробности за своето разследване, но смятат, че повече тайни агенти може да дебнат незабелязани в страната или по света, според хора, запознати с въпроса.

Руското посолство в Бразилия не е отговорило на искания за коментар относно обвиненията в шпионаж. Москва отрича руски агенти да действат тайно в Бразилия, Норвегия или другаде.

За САЩ двама предполагаеми агенти, които сега са в ареста, също представляват възможност за евентуална размяна на затворници. Американски служители са заявили, че са в контакт със страни, държащи руски граждани и са готови да включат такива затворници в сделка, насочена към освобождаване на американци, задържани в Русия. Това включва репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е задържан по обвинение в шпионаж, което той, Journal и правителството на САЩ категорично отричат. 

В случая със Сергей Черкасов, за когото се твърди, че се е опитал да проникне в Международния наказателен съд под бразилската самоличност на Виктор Мюлер Ферейра, Бразилия се бори с конкуриращи се искания за екстрадиция от САЩ и Русия. Черкасов излежава 15-годишна присъда в Бразилия за използване на фалшиви документи и е разследван там за предполагаем шпионаж. 

Пауло Ферейра, адвокат, представляващ Черкасов, е заявил, че клиентът му е признал, че е използвал фалшиви документи, но отрича, че е руски шпионин. 

САЩ обвиняват Черкасов през март в незаконно влизане в САЩ под бразилска самоличност и в действие като руски агент, докато посещава учебна програма във Вашингтон, окръг Колумбия.

Русия също е поискала екстрадирането му, заявявайки, че той е наркотрафикант, обвинение, което предизвиква скептицизъм от много американски и бразилски служители, но което самият Черкасов заявява, че е точно.

Според американското обвинение Черкасов се е сдобил чрез измама с бразилски акт за раждане, който го идентифицира като Виктор Мюлер Ферейра, роден през април 1989 г., и е използвал този акт за раждане, за да получи други фалшиви документи за самоличност, изграждайки своя двойствен живот в Бразилия в продължение на няколко години.

Тази предполагаема стратегия подчертава пропуски в сигурността в бразилската система за документиране, от които шпиони могат да се възползват: Служители на правоприлагащите органи са заявили, че само с акт за раждане в ръка, човек може да получи бразилска лична карта и паспорт, стига тези документи да не са вече получавани под тази самоличност.

Когато властите са арестували Черкасов, те са намерили съобщение от него, описващо как източник в Бразилия му е помогнал да получи фалшиви документи и потенциално може да помогне на други да направят същото, според обвинителния акт.

"Тя се чувства щастлива, когато може да помогне, да я помолиш за помощ е доста лесно“, пише Черкасов в съобщението, според обвинителния акт. Той пише, че е дал на източника огърлица на стойност 400 долара (730 лева) в замяна на нейните услуги.

В Норвегия властите са арестували през октомври човек, за когото твърдят, че е Михаил Микушин и го обвиняват в шпионаж. По това време той е работел като изследовател в университета в Тромсьо под бразилското име Хосе Асис Джимария и преди това е прекарал години в университети в Канада под това име.

Адвокатът на Микушин в Норвегия Марияна Лозич е заявила, че не може да коментира обвиненията срещу него по раздел 122 от норвежкия наказателен кодекс, който обхваща "утежнена дейност по събиране на разузнавателна информация, насочена към държавни тайни“ и предвижда затвор до 10 години. 

Бразилските власти са проследили бразилската документация на Микушин до Падре Бернардо, град с около 30 000 жители в бразилския щат Гояс. Записите в главната държавна нотариална кантора в града сочат, че Хосе Асис Джимария е роден през ноември 1984 г., в семейството на бизнесмен от италиански произход, който е бил натурализиран бразилски гражданин и  жена, която е била служител в училище от Рио де Жанейро. 

Властите се се опитали да потвърдят какво се е случило с истинският Джимария. Един от служителите е заявил, че вярва, че Джимария е бил истински човек, който вече е мъртъв. 

"Роден съм тук, където живея вече 54 години. Не познавам този човек, нито по името му, нито по снимката му“, е заявил Милтън Оливейра, който работи в кметството на Падре Бернардо, коментирайки снимката на Микушин и бразилския акт за раждане на Джамария. Други жители на Падре Бернардо, включително хора, които работят за нотариусите в града, също са посочили, че никога не са чували за него или за родителите му.

При друг инцидент от края на миналата година собственикът на компания за 3-D печат в Рио де Жанейро на име Герхард Даниел Кампос Витих внезапно изчезнал, докато пътувал в чужбина, предизвиквайки кампания в социалните медии от приятели за информация за местонахождението му.

Тази кампания е приключила през март, когато служители на гръцкото разузнаване са идентифицирали мъжа като заподозрян руски шпионин с фамилното име Шмирев. Те са заявили, че той е избягал обратно в Русия с жена, която идентифицирали като негова съпруга, която също е шпионин, живееща под фалшива самоличност в Гърция.

Гръцки официални лица не са предоставили повече подробности по случая, а бразилските официални лица са отказали коментар.