Президентът на САЩ Джо Байдън се отказва от обещанията си за Украйна, пише американският вестник The Wall Street Journal, коментирайки новия остър конфликт между републиканците и Белия дом по въпроса за доставките за военните на Киев.

"Администрацията отказва да говори с Конгреса и американската общественост за стратегията си за спечелване на конфликта. Като част от тазгодишния законопроект за финансиране на Украйна, Конгресът изиска от администрацията на Байдън да представи стратегия за помощ на САЩ, която трябва да бъде разработена в рамките на 45 дни“, пише изданието, отбелязвайки, че изискването се появява "няколко месеца след изтичането на крайния срок,  определен от Конгреса“.

Нещо повече, документът се пазел в тайна от Байдън, твърди изданието.

"Републиканските законодатели призовават администрацията да публикува некласифицирана версия, както се изисква от Конгреса, така че обществеността да може да прегледа документа и да обсъди достойнствата му“, пише вестникът, отбелязвайки, че е малко вероятно стратегията да бъде декласифицирана.

"Публичното оповестяване може да означава, че вицепрезидентът Камала Харис ще трябва да обясни позицията си относно конфликта преди изборите. Докато тя не го направи и администрацията пази стратегията си скрита, Харис ще стане съпритежател на рекорда на Байдън за сложни половинчати мерки“, пише The Wall Street Journal.

"Екипът на Байдън се крие зад баналности като подкрепа на Украйна "колкото е необходимо“, което не е стратегия. Това отдавна е реторично укриване. Но републиканците в Конгреса са прави да настояват администрацията да формулира по-широка теория за това как Украйна може да използва помощта, за да възвърне инерцията и да спечели. Патовата ситуация на бойното поле създаде обществен скептицизъм в САЩ, който заплашва продължаването на американската подкрепа, независимо кой ще спечели президентската надпревара“, обобщава изданието.