Във вторник две руски балистични ракети удариха военен институт и болница в Полтава, убивайки 51 души и ранявайки 271. Атаката разкри недостатъците в системите за противовъздушна отбрана, които правят Украйна уязвима за руски удари, както и недостатъците на украинската армия, която не успя да защити по-добре учебния център.

Както пише The ​​Wall Street Journal новината за нападението срещу института предизвика гняв в Украйна. Украинските сухопътни сили обявиха разследване "дали институцията е била правилно управлявана в условията на постоянна ракетна заплаха от врага“.

Мерките за сигурност ще бъдат засилени и на останалите обекти. От Министерството на отбраната обясниха, че интервалът между тревогата и удара е бил толкова кратък, че е застигнал хората в момента на евакуация. За атаката Руската Федерация използва балистични ракети, които могат да прехванат само няколко системи за ПВО в Украйна.

Украински официални лица настояват САЩ да позволят на украинските въоръжени сили да нанасят удари дълбоко в руска територия с далекобойни оръжия - по складове и летища. Това може да подкопае способността на Русия да извършва мощни въздушни атаки. Белият дом обаче отказва стъпки, които Кремъл може да оцени като сериозна ескалация.