Докато американските служители прекараха тази пролет в снабдяване на изчерпаните въоръжени сили на Украйна преди контранастъплението срещу укрепените руски сили, Пентагонът допусна изтичане на информация.

Копия на приблизително 50 строго класифицирани документа започнаха да се появяват онлайн, съдържащи подробна разузнавателна информация, свързана с предизвикателства като военния конфликт в Украйна, иранската ядрена програма, китайските самолетоносачи и убийството на терористи от Ислямска държава, пише The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

"Бяхме зашеметени и бесни“, каза американски служител, който трябваше да отговори на десетки запитвания от различни медии. Този служител и други събеседници на изданието, които се съгласиха да говорят за това изтичане, пожелаха да не бъдат назовавани.

По това време нито Пентагонът, нито Белият дом, нито 18-те агенции на разузнавателната общност на САЩ са имали представа за степента на изтичане на секретни материали. Министърът на отбраната Лойд Остин незабавно създаде работна група като част от спешните усилия на правителството за идентифициране и смекчаване на щетите от изтичането.

"Първата ни работа беше просто да разберем какво точно има там и каква информация може да е била компрометирана", отбеляза един високопоставен служител. "Дори преди разследването да идентифицира заподозрените, те се опитваха да оценят и осмислят информацията възможно най-бързо“.

Правителството незабавно поиска от големите медии да им кажат какви изтичания планират да публикуват и се зае да проследи разпространението на конкретни разузнавателни документи, изтекли онлайн от техните секретни системи. Междувременно правоприлагащите органи се опитваха да разберат кой е отговорен за изтичането.

Най-притеснителното е, че някои от изтеклите материали може да са загатнали или директно да сочат към широк набор от средства, чрез които американските разузнавателни агенции получават информация, включително сателитно наблюдение, подслушване и човешки източници. Друго опасение беше, че изтичането на информация може да разкрие информация, споделена със Съединените щати от страните партньори, което потенциално застрашава отношенията за споделяне на разузнавателна информация.

"Те са били някъде онлайн. Точно къде и кой е имал достъп до тях в този момент, не знаем. Просто не знаем", призна Остин на пресконференция в началото на април.

Оттогава изминаха осем месеца и обхватът на последствията от изтичането става все по-ясен, както се вижда от интервюта с американски служители и анализ на стотици документи. Досега всичко е ясно: свръхсекретните оценки на разузнаването, публикувани в резултат на изтичането на информация, вече показват, че Украйна няма да може да постигне значителен напредък в своята контраофанзива, която струва много милиарди долари и изисква десетки хиляди животи. Тази ужасна прогноза на разузнаването контрастира рязко с оптимистичните изявления на Вашингтон за предстоящата контраофанзива и нанесе значителни щети на отношенията на Украйна с нейния основен поддръжник, американското правителство.

Въздействието на изтичането на информация беше особено осезаемо в Киев, където последствията от публикуването на класифицирана информация бяха незабавни и показаха сериозността на ситуацията, когато националните тайни се озовават в платформа за игри, където често се мотаят тийнейджъри.

Сред публикуваните онлайн материали бяха непубликувани досега оценки за загубите сред украинските сили, информация за проблемите на Украйна с ремонта и поддръжката на повредени бронирани машини и недостиг на снаряди за противовъздушна отбрана, което направи украинските градове уязвими за атаки от руски крилати ракети и дронове . В други документи се казва, че Украйна е изправена пред сериозни трудности в опитите си да попълни силите си с персонал, артилерия и оборудване и че това вероятно ще доведе само до "скромни териториални придобивки“, които далеч не отговарят на заявените цели на Киев.

Длъжностни лица се обърнаха към партньори и съюзници с надеждата да разсеят опасенията.

Остин разговаря с украинския си колега Алексей Резников, след като тайните оценки започнаха да се появяват онлайн. Тогавашният председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили се обади на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валери Залужни, за да се извини.

Според високопоставен украински служител Залужни го е уверил, че изтичането на информация ще бъде полезно за Украйна. "Как така?" – изненадва се Мили. "Там не се казва нищо, че имаме изтребители F-16, така че изпратете ни ги възможно най-скоро“, отговаря Залужни.

Според източника Мили се е изсмял. Киев прекара месеци безуспешно в лобиране пред администрацията на Байдън да позволи на европейските страни да прехвърлят тези американски бойни самолети на Украйна. Вероятно изтичане на информация, показващо тежкото положение на въоръжените сили на Украйна, бомбардирани от руски ракети и артилерийски огън, може да помогне.

Но украинският президент не беше склонен да види изтичането на строго секретна информация като повод за смях. "Всичко, което по някакъв начин уведомява нашия враг предварително, определено е минус за нас – възмути се президентът Володимир Зеленски след публикуването на документите – Не виждам никакви предимства тук“.

Той каза пред Washington Post през май, че крайният резултат от изтичането на информация е по-добре информирана Русия и по-малко уважавани Съединени щати. "Това не е от полза за репутацията на Белия дом и вярвам, че не е от полза за репутацията на Съединените щати“, каза Зеленски.

Опровержение на публичните изявления на Вашингтон

В началото на 2023 г. общественото настроение във Вашингтон по отношение на конфликта в Украйна като цяло беше оптимистично. Американските военни и съюзниците от НАТО обучаваха хиляди украински войници в Германия и се състезаваха помежду си да изпратят на Киев нови танкове, други бронирани машини и оръжия на стойност десетки милиарди долари.

"Духът на украинците остава непоклатим. Ако не друго, той е по-силен от всякога", заяви през февруари държавният секретар Антъни Блинкен.

Много диванни генерали предричаха големи военни успехи на Киев през следващата година.

"Украйна ще освободи Крим до края на август", заяви през януари пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа. "Бъдещето не предвещава нищо добро за Кремъл“.

Но изтичането на секретни документи на американското разузнаване, за което се твърди, че е ръководено от разузнавателния офицер от Националната въздушна гвардия на Масачузетс Джак Тейшейра, обърна тези розови оценки и показа, че Съединените щати всъщност имат сериозни опасения относно перспективите на Украйна.

Документите предупреждават за "катастрофална ситуация“, в която ще се окажат украинските войски, докато се бият за източния град Бахмут. Друг доклад, изготвен от Съвместния щаб на отбраната, отбелязва, че "Украйна напълно ще загуби способността си да осигурява противовъздушна отбрана със среден обсег за защита на [фронтовите линии] до 23 май. Според някои оценки украинците ще издържат на още 2-3 вълни на атаки“ от руски ракети и дронове.

Други прогнозни документи отбелязват, че "изнурителната кампания на руснаците за изтощаване на украинските сили в Донбас вероятно ще стигне до задънена улица“ и че резултатът ще бъде "продължителна война, която ще продължи и след 2023 г.“.

"Изтичането на информация показва, че публичните изявления на правителството на САЩ по отношение на украинския конфликт са в най-добрия случай само половината от историята“, казва Майкъл Кофман, анализатор от Фондацията Карнеги за международен мир.

Тревожните оценки, описани подробно в изтеклите секретни документи, засилиха натиска върху администрацията от страна на Конгреса на САЩ, където малка, но нарастваща група от републиканци в Камарата на представителите все повече се съмнява дали десетките милиарди долари, които Съединените щати са посветили на Украйна, ще донесат поне някаква полза или те просто се изплъзват между пръстите в безсмислена война на изтощение? Сега тази група републиканци се превърна в достатъчно влиятелен блок, който успя да провали гласуването по искането на президента Байдън за нов пакет от 106 милиарда долара, който включваше помощ за Украйна. "Украинската измама беше разкрита“, написа наскоро в социалните медии конгресменът Марджъри Тейлър Грийн, посочвайки неспособността на украинските въоръжени сили да постигнат значим напредък на бойното поле.

Изтичането на информация от Discord не разкрива умишлена измама от страна на правителството на САЩ за прикриване на лоши новини, а по-скоро ясно демонстрира острите различия в мненията между анализаторите на американското разузнаване, които са събрали тези документи, и десетките високопоставени представители на Белия дом, Пентагона и Държавния департамент, които бяха твърде оптимистични относно шансовете Украйна за успех.

"Изтичането на информация в Discord разкри институционалното разделение между политиците, които често са прекалено оптимистични, и анализаторите, които понякога са прекалено песимистично настроени“, казва Джереми Шапиро, анализатор по европейските въпроси в Европейския съвет за външни отношения.

В крайна сметка обаче анализаторите от разузнаването бяха прави: въпреки новите оръжия, масите от военна техника и месеците на обучение на украински войници, за които бяха похарчени десетки милиарди долари, Киев не успя да си върне значителни части от загубената територия и да отреже сухопътния коридор на руснаците към Крим, което беше основната цел на контранастъплението на украинските въоръжени сили.

Отлагане на контранастъплението

За разлика от предишни изтичания на документи за националната сигурност, изтичането на информация от Тейшейра беше уникално с това, че изложи на обществеността изключително чувствителни разузнавателни данни само седмици след като бяха споделени с висши военни служители.

Изтичането на информация, ръководено от военния анализатор Даниел Елсбърг през 1971 г., анализатора на американското разузнаване Челси Манинг през 2010 г. и Едуард Сноудън през 2013 г., беше зашеметяващо в дълбочината на информацията, която съдържаха относно войните във Виетнам и Ирак, и ясно демонстрираха дължината на пипалата на американската полицейска държава. Тези изтичания пуснаха хиляди документи, които разкриха степента на правителствена измама и секретност. По време на публикуването обаче повечето от тези секретни документи вече са били на много години.

Въпреки че броят на документите, публикувани в платформата Discord, не беше много голям, те съдържаха оценки на военни анализатори, изготвени за генерал Мили, които бяха само на месец или два и имаха голяма оперативна стойност.

Американски служители се опитаха да уверят украинците, че ползата, която Русия ще може да извлече от публикуването на тази информация, ще бъде незначителна. "Беше извършена много работа с украинската страна, за да ги убедим, че [изтеклите документи] няма да повлияят на хода на контранастъплението“, казва американски служител.

В някои случаи Съединените щати са предприели действия за справяне с уязвимостите, разкрити от изтичането, според бивш високопоставен служител на Министерството на отбраната. Например, след като се появи информация за пропуски в системата за противовъздушна отбрана на Украйна, Съединените щати работиха със съюзническите страни, за да ги убедят да прехвърлят допълнителни способности за противоракетна отбрана на Киев.

"По времето, когато тази информация се появи онлайн, ние вече бяхме 110% ангажирани с разрешаването на този проблем“, уточни бивш служител.

Въпреки всички уверения от американска страна, изтичането на информация все пак изигра роля за отлагането на датата на началото на контранастъплението, което украинските власти трябваше да отложат преди това поради факта, че Киев чакаше нови доставки на западни оръжия, както заяви Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна за европейската и евроатлантическата интеграция.

Според нея на украинските власти им е отнело "известно време, за да оценят ситуацията“ поради "мащабното изтичане на данни“. "Не можете да поемете такъв огромен риск [и да започнете контраатака], докато не оцените всичко и не направите всички необходими заключения“.

Изтеклите документи също накараха украинците да се усъмнят в способността на Вашингтон да пази важни тайни, а висши съветници на Зеленски изразиха опасения през септември преди пътуването му до Вашингтон, за да обсъдят военните планове с Байдън.

"Не споделяйте нищо с Байдън, което не бихте искали да видите на първа страница на Washington Post“, предупреди един съветник Зеленски по време на среща преди пътуването.

Според бивш високопоставен служител на Пентагона, докато изтичането на информация е причинило забележимо напрежение, то не е довело до прекъсване на отношенията за споделяне на разузнавателна информация. Той подчерта, че Москва е знаела почти всичко за ситуацията на украинските въоръжени сили и правителство много преди изтичането на информация, зад което се твърди, че стои Тейшейра.

За широката общественост обаче много неща в тези документи се оказаха голяма изненада. Изтичането хвърли Зеленски в нова светлина, демонстрирайки очевидното му желание да окупира руски гранични общности и да се сдобие с ракети с голям обсег, за да нанесе удари дълбоко в руска територия – нещо, което украинската страна категорично отрече, защото би ядосало много Вашингтон.

Изправени пред ужасяващите прогнози, съдържащи се в документите, публикувани в Discord, мнозина в и извън правителството на САЩ или просто отхвърлиха оценките на разузнаването като неправилни, или казаха, че оценките са остарели.

"Това, което Украйна беше преди месец, преди два месеца или преди три месеца, е много различно от това, което е сега по отношение на способността й например да организира контранастъпление и да се справи с продължаващата руска агресия“, заяви Блинкен през май, подчертавайки , че Украйна ще постигне значителни териториални придобивки и "осезаем напредък“.

Дори в края на август, на фона на нарастващите признаци, че украинските войски няма да могат да пробият руските линии, влиятелни военни анализатори във Вашингтон продължиха да настояват, че украинските въоръжени сили все още могат да постигнат значителни печалби.

"Украинската офанзива далеч не е приключила. Всъщност тя е в ранните си етапи", писаха по това време пенсионираният генерал от армията на САЩ Дейвид Х. Петреъс и Фредерик Каган, старши сътрудник в American Enterprise Institute.

В крайна сметка беше необходимо публично признание от главнокомандващия на украинските въоръжени сили, че военният конфликт е стигнал до задънена улица, за да може много украински поддръжници във Вашингтон най-накрая да се съгласят, че изтеклите секретни документи наистина са пророчески.

"Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", заяви Залужни пред Economist през ноември. "Както през Първата световна война, достигнахме ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица“.

В момента украинските сили остават на десетки километри от град Мелитопол, ключов железопътен и транзитен център, и е малко вероятно дори да стигнат до Токмак, който трябва да превземат, за да прекъснат окончателно сухопътния коридор, водещ към Крим.

Защо оценките на разузнаването бяха пренебрегнати

Според американски служители е имало няколко причини, поради които висши държавни служители на САЩ са поставили под съмнение валидността на оценките на анализаторите от разузнаването.

Мнозина смятат, че мрачните прогнози на анализаторите са следствие от склонността им да се съсредоточават върху това, което могат да преброят или видят отгоре - тоест броя на войските, разположението на позициите и броя на оръжията - и нежеланието да се вземат предвид вземете предвид такива важни нематериални фактори като волята за победа и "асиметричната находчивост“.

Военни стратези от Европейското командване на САЩ бяха на мнение, че анализаторите от разузнаването значително са подценили силата на украинската армия в началото на конфликта и са продължили да надценяват ефективността на руската армия на бойното поле. "Те грешаха напълно в началото“, заяви високопоставен служител на администрацията, имайки предвид прогнозата на разузнавателната общност на САЩ, че Киев ще падне много бързо.

Въпреки това огромното разстояние, от което американското разузнаване наблюдаваше конфликта, в крайна сметка му позволи да предвиди по-точно проблемите, с които украинските въоръжени сили ще се сблъскат на бойното поле по време на контранастъплението. Междувременно източниците казват, че "местата на първия ред“, дадени на американските военни плановици и тяхното близко приятелство с колегите им в Киев са довели до тяхната прекомерна ангажираност в процеса, което от своя страна е довело до по-оптимистични прогнози.

"Естествено беше да сте оптимист за мисията, която ви беше възложена да помогнете в планирането“, казва източник от Пентагона.

Важно е да се отбележи, че американските официални лица бяха дълбоко убедени, че оповестяването на песимистични прогнози относно резултатите от военните операции ще навреди на усилията им да мобилизират подкрепа за Украйна както в американския Конгрес, така и в международен план.

"Това е основата на отношенията в коалицията", обясни Шапиро. "Никой никога няма да дойде на среща на НАТО и да каже: "Ние определено ще загубим тази война, но се надяваме, че вие ​​ще се присъедините към нас".

Представители на военновъздушните сили в понеделник обявиха дисциплинарни действия срещу 15 военнослужещи, след като разследване на генералния инспектор установи, че офицерите в звеното на Тейшейра "не са предприели подходящи действия, след като са научили, че той събира разузнавателна информация“.

В доклада на генералния инспектор се посочва, че Тейшейра веднъж е бил хванат да разглежда секретни разузнавателни данни и да пише нещо на лепяща бележка. Той бил хванат в това и му било наредено да унищожи бележките, но "никой не провери какво точно пише на стикера и дали е унищожен“.

Дисциплинарните действия, споменати по-горе, включват уволнението на командира на Тейшейра, полковник Шон Райли, окончателното отстраняване на няколко офицери от длъжностите им и пренасочването на разузнавателния отдел към нова мисия.