На 24 юни президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани генерал Юрий Содол от поста командващ  Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), който той заемаше малко повече от четири месеца. Въпреки че президентът не посочи причини, малко преди това началникът на щаба на бригадата от Националната гвардия "Азов“ Богдан Кротевич се свърза с Държавното бюро за разследване с жалба срещу Содол.

Американският вестник The Washington Post е получил достъп до текста на тази жалба. От редакцията подчертават, че в документа Кротевич обвинява генерала в допускането на редица грешки още от времето на защитата на Мариупол през 2022 година.

"Въпреки че генерал Содол не ръководеше отбраната на града и не прекара нито един час в Мариупол, той беше удостоен със званието "Герой на Украйна“, пише Кротевич, добавяйки, че не е осигурявал на бригадата "Азов“ боеприпаси и не е подготвил защитата на града преди руската офанзива.

След като командирът в града поискал инструкции от Содол, Кротевич станал свидетел как Содол отговорил: "Прецакани сме“, преди да затвори.

Съвсем наскоро, на Източния фронт, Содол наредил на "Азов“ да настъпи без необходимите артилерийски боеприпаси и когато му били представени аргументи защо това е невъзможно, "срещу командващия [на "Азов“] бе открито официално разследване“, се казва още в текста на жалбата.

"Генерал Содол неадекватно ръководи войските и неговите решения доведоха до смъртта на хиляди военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия и други отбранителни части, което доведе до слаби позиции на фронта и загуба на голямо количество територия“, обобщава Кротевич.