Американският вестник The Washington Post посочи десет политици демократи, които биха могли да заменят президента на САЩ Джо Байдън в предизборната надпревара, отбелязвайки, че промяната няма да бъде никак лесна, въпреки опасенията относно представянето на настоящия президент на дебата с неговия опонент Доналд Тръмп.

Вестникът пише, че след "несвързаната" реч на президента по CNN по време на дебата в Атланта, Демократическата партия е започнала да повдига въпроса за номиниране на нов кандидат за президентските избори.

За да се случи това е необходимо съгласието на самия Байдън, за когото гласуваха почти всички делегати на конгреса на Демократическата партия през август.

"Демократическата партия прекара голяма част от кампанията през 2024 г., заравяйки главата си в пясъка на фона на опасенията на американците относно възрастта и яснотата на мисълта на президента Байдън", се посочва в публикацията.

Според изданието най-влиятелните гласове в партията представят проблемите на държавния глава като преувеличени от медиите. Въпреки това, позицията на съюзниците на Байдън се промени след "разсеяно и до голяма степен изкривено представяне" на дебата с Доналд Тръмп , повдигайки въпроса за алтернативните кандидати за изборите през ноември.

Вестникът изброява 10 алтернативни кандидати от Демократическата партия, които биха могли да заменят Байдън на предстоящия вот.

Първа в списъка е вицепрезидентът Камала Харис, която може да влезе в надпреварата "само ако не се оттегли доброволно“.

На второ място американското издане класира губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, която е описана като "истинска алтернатива и почти перфектна на хартия". Вестникът поставя министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутиджиг като възможен трети заместник на Байдън, считайки го за "обратното на неспособността на Байдън да предаде послания на Тръмп".

Следващи в списъка са губернаторите на Пенсилвания, Колорадо и Калифорния Джош Шапиро, Джаред Полис и Гавин Нюсъм, както и сенаторът от Джорджия Рафаел Уорнък.

Вестникът класира Мишел Обама, съпругата на президента Барак Обама, на осмо място сред алтернативите на Байдън, заявявайки, че тя е "най-популярната бивша първа дама в Америка", идеална алтернатива, но "просто няма интерес да участва в надпреварата".

Сенаторът от Минесота Ейми Клобучар и губернаторът на Кентъки Анди Бешер допълват списъка .

"Това е наистина отчаян план с много препятствия... Дори не е ясно дали алтернативата ще бъде от полза за партията", заключават авторите на материала.

По-рано редакцията на един от основните американски вестници, New York Times, призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от предизборната надпревара и да спре по-нататъшната си кампания за преизбиране за втори мандат след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп. Според редакционната колегия "най-голямата услуга, която Байдън може да предостави на обществото сега, е да обяви, че повече няма да се кандидатира за президент".

Американските медии са съгласни, че Байдън се е представил слабо на първия дебат с предшественика си Доналд Тръмп, който се проведе в Атланта. Сегашният американски президент заекваше и правеше паузи, не винаги ясно формулирайки мислите си, а в края на събитието телевизионната камера улови момента, в който съпругата му Джил помогна на Байдън да слезе по стълбите.

Сега политици и журналисти смятат, че демократите може да изоставят Байдън като претендент и да го заменят с друг кандидат. Теоретично партията ще има такава възможност на конгреса през август, но на практика ще бъде трудно Байдън, който спечели първичните избори, да бъде отстранен от надпреварата, освен ако самият той не откаже да участва. В същото време от щаба на настоящия президент заявяват, че той няма да се отказва и да напуска надпреварата.

 

Вторият дебат Байдън-Тръмп е насрочен за 10 септември. Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември.